10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlăteşti la pauşal, dacă nu verifici metrologic apometrele

Plăteşti la pauşal, dacă nu verifici metrologic apometrele

Verificarea metrologică a apometrelor este o obligaţie care-i revine fiecărui proprietar de apartamente din Craiova. La anumite intervale de timp, apometrele de apă caldă și apă rece trebuie verificate metrologic de firme specializate, iar proprietarul să obţină un buletin nou de verificare pe care să-l prezinte asociaţiei de proprietari. În caz contrar, locatarii riscă să plătească consumul de apă în sistem pauşal.

Apometrele care înregistrează consumul de apă caldă și apă rece din apartamentele craiovenilor trebuie verificate metrologic. Verificările se fac la anumite termene în funcţie de apometru, dacă este de apă caldă sau rece. Sunt termene pe care le recomandă Ordinul nr. 148/2012 al Biroului Român de Metrologie Legală și care au fost consfințite și de art. 28 din HCL Craiova nr. 363/2013, în care se arată:
„Intervalele maxime admise între două verificări metrologice succesive sunt de șapte ani pentru repartitoarele de apă rece, respectiv patru ani pentru repartitoarele de apă caldă“.
Evidenţa acestor verificări metrologice trebuie să o ţină în mod normal asociația de proprietari, iar la expirarea termenului să-l tragă de mânecă pe locatar să-și verifice metrologic apometrele. În caz contrar, acesta riscă să plătească la paușal consumul de apă.

Banc pentru verificarea metrologică a apometrelor


„Există un Ordin Metrologic, prin care proprietarii sunt obligați să-și verifice metrologic apometrele din locuință. Acolo, unde cei de asociaţiile de proprietari sunt vigilenţi, țin o evidență a proprietarilor și îi atenționează când trece această perioadă de timp.

După verificarea metrologică, locatarul, aduce buletinul de verificare metrologică și procesul-verbal dat de firma care le-a făcut verificarea, la asociaţie. Proprietarii îşi aleg singuri firma cu care fac verificarea metrologică, dar le poate recomanda şi asociaţia o firmă. Dacă locatarii nu aduc verificarea metrologică, riscă să i se factureze consumul de apă la pauşal.“,

a explicat președintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Craiova, Ion Pătrulescu.

Apometrele trebuie schimbate după zece ani

Verificarea apometrelor se face pe o masă de lucru specializată din cadrul unei firme autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală. Verificarea nu durează mai mult de 20 de minute. În Craiova sunt câteva firme în domeniu care fac verificări metrologice, inclusiv operatorul regional de apă şi canal. Un apometru are o durată de viaţă de 10 ani.

După această perioadă aparatele de măsură a consumului de apă dintr-un apartament se schimbă. În ultima perioadă, vechile apometre mecanice sunt înlocuite cu apometre cu citire radio.

„Noi montăm apometre cu citire radio. Aparatul plus montajul ajung la un cost de 97 de lei. Firma noastră nu face verificări metrologice”,

a precizat Cătălin Popescu, reprezentant Techem.

Verificare metrologică

Cât costă o verificare metrologică

Reprezentantul unei firme în domeniu a explicat cum se face verificarea metrologică şi care sunt costurile.

” Firma noastră deţine un laborator de verificare metrologică . Proprietarii sau asociația ne anunță, angajaţii noştri merg şi ridică aparatele de pe instlaţiile de apă. Este necesar să le ridicăm noi pentru că se citesc indecșii și se trec într-un proces-verbal.

Le aducem la laborator și le punem pe standul de probă pentru a se vedea dacă mai respectă parametrii de funcționare. La final, proprietarului i se eliberează un buletin de verificare. Când un apometru este respins, nu se mai iau banii pe verificare, se schimbă cu un apometru nou”,

a spus reprezentantul AS Internaţional.


Acesta a mai spus că ofertele care se găsesc şi pe site-ul firmei sunt diferite în funcţie de doleanţele proprietarilor.

Apometru


„Serviciul de verificare metrologică contoare de apa rece/apă caldă incluzând serviciul de demontare-remontare şi sigilare cu sigilii de unică folosinţă costă 35 lei/contor.
Dacă se doreşte numai sigilarea contoarelor cu sigilii de unică folosinţă pentru contorii ale căror buletine de verificare metrologică sunt încă valabile, preţul este de 25 lei/contor.
Contoarele defecte sau respinse la verificarea metrologică vor fi înlocuite cu alte contoare noi la preţul de 120 lei/contor.
Serviciul se va efectua în aceeasi zi(dimineaţa între orele 8,00-10,00 se vor ridica contoarele, iar după ora 13 se va efectua montarea şi sigilarea contoarelor verificate).
Plata se va efectua de fiecare locatar la terminarea lucrărilor sau de către asociaţia de proprietari .
La ridicarea contoarelor se vor verifica şi instalaţiile de apă
Valabilitatea noilor buletine de verificare metrologica la contoare este: 7 ani apă rece respectiv 4 ani apa caldă”,

spune Alexandru Văduva reprezentantul AS Internaţional.

Apometru cu citire radio
Apometru cu citire radio

Asociaţia te trece la pauşal

Cei care suportă costurile acestor verificări sunt proprietarii, care pot să refuze s-o efectueze. Singura măsură pe care o poate lua asociația în astfel de cazuri este să-i pună să plătească la paușal.
Consumul şi plata pot fi trecute la pauşal în mai multe condiţii. În primul rând, când nu există apometre, când proprietarul renunţă la aparatele de măsurat, dar şi când la verificare se constată ruperea sigiliilor.

În ultimul caz, „perioada considerată ca fiind fără repartitoare este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului“, se arată în art. 25, lit. c, din Regulamentului de funcţionare a asociaţiilor, adoptat prin HCL nr. 363/2013.
Dacă proprietarul nu permite trei luni să se citească şi să se verifice apometrele, el va plăti diferenţa între consumul total şi suma citirilor celorlalte apartamente, astfel riscă să-i apară în factură şi aşa-zisele „pierderi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS