11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalifornia, devastată de incendii: patru morţi, peste 60.000 de persoane evacuate

California, devastată de incendii: patru morţi, peste 60.000 de persoane evacuate

În California, valul de căldură extremă persistă, iar calitatea aerului a atins cote dăunătoare pentru sănătatea oamenilor slăbiţi încercaţi deja de lupta cu coronavirusul, scrie larepubblica.

Temperturi infernale, care depăşesc 50 de grade Celsius, sufocă partea de nord a Californiei, unde se manifestă incendii mistuitoare. În unele locuri a plouat cu cenuşă, cerul este roşu şi apăsător, aerul este irespirabil în unele oraşe. Fapt care îngreunează şi mai mult starea localnicilor bolnavi de Covid.

Victime si evacuări

Patru persoane şi-au pierdut viaţa până acum şi peste 62.000 de persoane au fost evacuate, în timp ce pompierii se luptă să controleze focul.

Victime colaterale ale incendiilor au fost un pilot de elicopter, care mergea să facă reaprovizionarea cu apă, şi un angajat al companie de apă şi gaz Pacific, care se ocupa de întreţinerea cablurilor electrice.

Conform datelor oficiale, au ars peste 1.600 km pătraţi de terenuri, în partea de nord şi cea centrală a Californiei. Cauza principală a izbucnirii incendiilor par să fi fost fulgerele, peste 11.000 în unele zile. Flăcările au fost întreţinute de temperaturile foarte ridicate şi purtate de vânturile puternice. Până astăzi au fost semnalate 20 de incendii mari şi aproximativ 300 mai mici.

Trei zone mari incendiate

Una din cele trei mari zone incendiate este în regiunea viticolă de la vest de Sacram,neto. Aici flăcările au distrus peste 480 de case e diverse edificii. Alte 30.500 de edifici sunt în pericol.

Al doua zonă mare este în regiunea Santa Cruz. De aici au fost evacuate peste 48.000 de persone, inclusiv campusul Universităţii California.

Al treilea mare incendiu este activ la est de Silicon Valley. Aici au fost evacuate zonele de pe lângă oraşul San Jose, dar pompierii reuşesc încă să ţină focul departe de ariile mai populate.

Conform autorităţilor, temperaturile nu vor scădea nici săptămâna viitoare.

Calitatea aerului, „periculoasă“

Fumul face aerul irespirabil şi nesănătos în multe oraşe californiene. Chiar şi în locurile neafectate de incendii aerul miroase a fum şi plouă cu cenuşă. Calitatea aerului s-a depreciat atât de mult încât a ajuns la o limită extremă, considerată periculoasă chiar şi pentru cine nu are probleme de sănătate.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă din casă, mai ales pentru a face activitate fizică, a declarat, pentru New York Times, doctorul Afif El-Hasan, specialist pneumolog din Orange County. Fumul ar putea chiar să facă oamenii mai vulnerabili la coronavirus şi este periculos în special pentru cei deja contaminaţi.

Conform doctorului Seth Kaufman, medic-şef la NorthBay Healthcare, este vorba „despre cea mai proastă calitate a aerului pe care am văzut-o în viaţa noastră, provocată de expunerea la incendii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS