16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNaşul Olguţei Vasilescu, interzis la Primăria Işalniţa

Naşul Olguţei Vasilescu, interzis la Primăria Işalniţa

Candidatură cu scandal în comuna doljeană Işalniţa condusă până de curând de social-democratul Ovidiu Flori, naşul de cununie al cuplului Olguţa Vasilescu – Claudiu Manda. Deşi a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, decizie rămasă definitivă prin sentinţă judecătorească, Flori a dorit să-şi depună dosarul de candidatură pentru un nou mandat de primar din partea PSD. Şi aproape reuşise să i se aprobe acest lucru, parţial şi cu ajutorul reprezentantului USR în Işalniţa. PNL l-a dat pe Flori pe mâna Judecătoriei Craiova care i-a invalidat candidatura. Sentinţa nu este definitivă.

Nu mare le-a fost surpriza liberalilor din Dolj când au aflat că fostul primar din Işalniţa, Ovidiu Flori, a fost validat pe 9 august de Biroul Electoral de Circumscripţie din comună compus din membri ai mai multor partide, inclusiv PNL, USR şi PMP. Când au prins de veste, liberalii au contestat în aceeaşi zi hotărârea BEC Işalniţa, dar au pierdut.

Aceiaşi oameni care aprobaseră dosarul de candidatură trebuia să-şi invalideze prima decizie. Cu 5 voturi la 3, BEC Işalniţa a respins contestaţia PNL Dolj. Surprinzător, printre semnatarii respingerii contestaţiei, alături de preşedinte, locţiitor, reprezentantul PSD şi ALDE, s-a regăsit şi cel de la USR.

Ce spune PNL Dolj

„PNL Dolj va contesta la Judecătoria Craiova hotărârea nr.3/09-08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripție nr. 62 Ișalnița, prin care a fost admisă candidatura lui Flori Ovidiu Aurelian, candidatul PSD la Primăria Işalniţa, deşi acesta a fost declarat incompatibil, potrivit deciziei nr.2632/18.06.2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. PNL Dolj a constatat cu indignare că majoritatea membrilor BEC Işalniţa, prin admiterea acestei candidaturi, cu 5 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”, a nesocotit decizia unei instanţe prin care candidatul PSD a fost declarat incompatibil, generând un precedent periculos pentru democraţie.

Voturi „pentru” au fost date de reprezentanţii PSD, USR, ALDE, preşedintele şi locţiitorul BEC nr.62 Işalniţa, iar reprezentanţii PNL, ProRomânia şi PMP au votat „împotrivă”. Indignarea a fost cu atât mai mare în momentul în care am constatat că reprezentantul USR, partidul care iniţiat campania „Fără penali în funcţii publice”, s-a aliat cu PSD şi a respins contestaţia PNL, votând pentru acceptarea unui incompatibil să candideze pentru o funcţie publică“, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica.

Prîsnel recunoaşte greşeala

Preşedintele USR Dolj, deputatul Claudiu Prîsnel, a recunoscut într-o discuţie cu GdS, că aşteptările le-au fost înşelate de persoana pe care o desemnaseră în BEC Işalniţa. „Acea persoană care a votat pentru respingerea contestaţiei PNL ne-a fost recomandată de cineva din comună. Se pare că ne-am păcălit. Acea persoană a fost retrasă din BEC. Oricum, nu era membru de partid. Noi rămânem ataşaţi principiului „Fără penali în funcţii publice“. Am discutat şi cu conducerea PNL şi le-am explicat ce s-a întâmplat“, a declarat preşedintele USR Dolj, Claudiu Prîsnel.

PNL câştigă la Judecătorie

Ce au azis că fac asta au şi făcut. PNL Dolj a contestat la Judecătorie hotărârea prin care BEC Işalniţa a respins contestaţia, iar judecătorul le-a dat dreptate liberalilor.

„Respinge excepţia tardivităţii, invocată de către pârâtul Flori Ovidiu Aurelian, prin întâmpinare, ca fiind neîntemeiată. Admite în parte cererea de chemare în judecată, având ca obiect contestaţie la legea electorală. Anulează Hotărârea nr. 3/09.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 62 Işalniţa prin care s-a respins contestaţia la candidatură. Respinge dosarul de candidatură al pârâtului Flori Ovidiu Aurelian la funcţia de primar al comunei Işalniţa jud. Dolj, din partea Partidului Social Democrat. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiată. Ia act că pârâtul Flori Ovidiu Aurelian îşi rezervă dreptul de a solicita cheltuieli de judecată de cale separată. Potrivit art. 54 alin. 5 teza II din Legea nr. 115/2015, hotărârea nu se comunică. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunţare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Craiova“, se arată în minuta Judecătoriei Craiova.

Ovidiu Flori: Nu am interdicţie de a candida

GdS l-a întrebat pe fostul primar din Işalniţa. Ovidiu Flori, de ce doreşte să candideze din nou ştiind că legea îi interzice să ocupe o funcţie publică timp de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinţei prin care s-a confirmat că a fost incompatibil.

El a explicat că, potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, are dreptul să candideze urmând să vadă ce se va întâmpla în privinţa exercitării în sine a mandatului de primar în cazul în care ar câştiga alegerile stabilite luna viitoare.

Flori a declarat că, potrivit Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, nu au dreptul să fie aleşi a) cetățenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituția României, republicată; b) persoanele care fac parte din categoriile prevăzute la alin. (1), precum și persoanele cărora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice.

Cine poate fi ales

Potrivit Constituţiei Art. 37 au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). De asemenea, candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

„Eu am peste 23 de ani, încă nu am înnebunit şi nici nu am interdicţie de a candida prin hotărâre judecătorească“, a spus Ovidiu Flori.

Aberaţie legislativă – Candidezi, dar nu poţi exercita funcţia?

Legea care stabileşte regimul incompatibilităţilor poate fi interpretată. Este vorba despre articolul 25, alineatul 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Iată ce scrie negru pe alb în lege:

„ Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate*).

Din nou alegeri la Işalniţa?

De aici se desprind două variante: ori nu ai voie să candidezi deloc, aşa cum consideră PNL şi Judecătoria Craiova, ori poţi candida, dar nu îţi poţi exercita mandatul. Ultima varianta este împotriva oricărei logici şi coerenţe legislative şi adminstrative, dar ea este posibilă, deoarece, aşa cum este formulat articolul din lege, persoana incompatibilă este decăzută din dreptul de a exercita o funcţie publică sau o demnitate publică, dar îi rămân intacte drepturile electorale. Adică poate fi ales.

Cum ar fi ca, în cele din urmă, Ovidiu Flori să poată candida, dar să nu poată fi primar? S-ar cheltui bani publici degeaba? Posibil. Ar trebui organizate alte alegeri? Posibil.

Lista incompatibililor

Ovidiu Flori nu este singurul candidat care ar avea probleme cu legea. PNL a prezentat o listă cu mai multe persoane declarate incompatibile care ar putea candida din nou.

„PNL Dolj solicită public conducerii organizației PSD Dolj să respecte legea şi sa nu desemneze pentru funcțiile de primar sau consilier local persoane care se află în perioada de interdicție ca urmare a deciziilor ICCJ, decizii definitive de incompatibilitate/conflict de interese:

  1. Adam Atanasie – fost primar al comunei Goiești, incompatibil, potrivit Deciziei ICCJ 788/12.02.2020;
  2. Dică Dan Viorel – fost primar al comunei Pielești, incompatibil, potrivit deciziei ICCJ 4729/15.10.2019
  3. Dincă Dumitru – fost primar al comunei Drăgotești, incompatibil, potrivit Deciziei ICCJ 1709/28.03.2019;
  4. Giurcă Eugen – fost primar al comunei Sălcuța, incompatibil, potrivit Deciziei ICCJ 1652/27.03.2019;
  5. Vintilă Marin – fost primar al comunei Poiana Mare, aflat în conflict de interese, potrivit Deciziei ICCJ 6340/11.12.2019

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS