6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElveţia va achiziţiona 4,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la Moderna

Elveţia va achiziţiona 4,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la Moderna

Guvernul elveţian a anunţat vineri că a încheiat un acord privind cumpărarea a 4,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la compania americană Moderna, unul dintre cele şase vaccinuri potenţiale dezvoltate la nivel mondial şi aflate în prezent în faza a treia de testare pe pacienţi umani.

Achiziţionarea acestui vaccin, pentru care a fost alocat un buget de 300 de milioane de franci elveţieni – sau 270 de milioane de euro (nu s-a precizat dacă bugetul va fi folosit în totalitate) -, face ca Elveţia să devină una dintre primele ţări din lume care cumpără un vaccin împotriva Covid-19, deşi acordul este condiţionat de succesul testelor în curs, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Oficiul Federal pentru Sănătate Publică a informat că o parte din aceste doze vor fi fabricate de compania elveţiană Lonza şi a precizat că poartă discuţii şi cu alte laboratoare din lume care dezvoltă un posibil vaccin împotriva noului coronavirus.

Pentru imunizare sunt necesare câte două doze de vaccin

Necesitând două doze de persoană pentru imunizare, vaccinurile achiziţionate de Elveţia vor servi la imunizarea a 2,25 milioane de persoane, reprezentând aproximativ un sfert din populaţia ţării.

În orice caz, Oficiul a cerut ca acordul să fie tratat cu precauţie, având în vedere că „nu se poate spune cu certitudine ce companii şi ce vaccinuri vor prevala în ultimă instanţă şi care vor fi disponibile pentru populaţia elveţiană”.

Moderna a anunţat în iulie obţinerea unor rezultate promiţătoare ale vaccinului său testat pe maimuţe şi se aşteaptă ca rezultatele testelor la scară mare pe oameni să fie disponibile în octombrie sau noiembrie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a informat joi că şase vaccinuri anti-Covid-19 se află în stadii avansate şi în a treia fază de testare.

În afară de Moderna, în cursa mondială pentru obţinerea unui vaccin se află, de asemenea, compania americană Pfizer, cea britanică AstraZeneca – în colaborare cu Universitatea Oxford – şi trei laboratoare din China.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS