10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnimalele de la Zoo din Craiova, ţinute în condiţii mizere

Animalele de la Zoo din Craiova, ţinute în condiţii mizere

Craiovenii care merg la Grădina Zoologică sunt oripilaţi de condiţiile mizere în care sunt ţinute animalele sălbatice. Acestea nu primesc apă suficientă pe motiv că vanele de scurgere de la apa din bazinele de răcorire au fost înfundate. Angajaţii le dau apă cu castronul.

O craioveancă a postat pe un site de socializare imagini de la Grădina Zoologică din Craiova. Aceasta spune că animalele de la Zoo sunt ţinute în condiţii mizere. Mai grav, femeia suţine că acestea nu au un gram de apă, deşi afară temperaturile sunt foaret ridicate. Postarea a creat vâlvă şi a fost imediat preluată de mass-media locală.

Urs de la Zoo Craiova/foto:Valentina Ghiţă


„Nici nu ştiu cum să încep. Azi am decis să merg la plimbare împreună cu copii în parcul Romanescu. Ajunşi în dreptul animalelor pur şi simplu am rămas şocaţi. Aceste biete animale stau fără apă de câteva zile.
Da, aţi citit bine… Revoltată peste măsura m-am adresat unui îngrijitor. Omul mi-a spus că sunt vanele înfundate la nu ştiu ce pompe şi de câteva zile animalele nu au apă. Le mai pun ei câte un castron seara.

Un castron pt un urs?!? Pt un bivol?!?
Simţeam cum mi se rupe inima când priveam la bietul urs care stătea cu labele întinse spre toţi cei care treceau, să primească o sticlă de apa sau ceva de mâncare. Sărind peste faptul că în plină vară animalele ierbivore sunt hranite cu fân, când se găseşte iarbă la tot pasul. Faptul că sunt ţinute captive fără apă mă distruge”,

se arată în postare.

Zoo Craiova. În ţarcul muflonilor nici urmă de un vas cu apă/foto:Claudiu Tudor


Nu este singura postare de acest fel. În urmă cu trei săptămâni, tot pe un site de socializare un craiovean posta un filmuleţ cu starea deplorabilă în care se găsesc lupii de la Zoo. Postarea a avut sute de vizualizări şi zeci de comentarii.

RAADPFL susţine că le dă animalelor hrană suculentă pentru hidratare

Văzând că postarea a devenit virală, RAADPFL, regia care are în administrare Grădina Zoologică din Parcul „Romanescu” s-a grăbit să dea o dezminţire. Cum altfel, decât printr-un comunicat de presă.

Ţarcul alupilor


„Având în vedere postarea devenită virală în spațiul public în care o craioveancă susține că animalele de la Grădina Zoologică din Craiova sunt ținute fără apă de câteva zile, conducerea RAADPFL aduce următoarele precizări:
Animalele de la Grădina zoologică primesc apă și hrană, mâncarea li se asigură după rețetare stabilite de către medici veterinari, la nivel național, pentru animalele din grădini zoologice;
În ce privește apa, dăm asigurări tuturor că animalele primesc apă corespunzător. Apa de băut le este așezată în interiorul boxelor și nu afară, având în vedere temperaturile ridicate. Apa le este schimbată o dată la câteva ore.

Mai mult decât atât, singura problemă care a avut loc în ziua de 6 august a fost cu apa din bazinele de protecție și răcorire pentru animale. Vanele de scurgere de la apa din bazinele de răcorire au fost înfundate (de la păr, hrană, resturi vegetale sau alte obiecte aruncate de către cetățeni, de exemplu paie de băut).

În această dimineață, vanele au fost desfundate, iar bazinele de răcorire au fost umplute.
În perioada verii, hrana şi meniul animalelor sunt schimbate, animalele primesc fructe proaspete și hrană suculentă pentru hidratare. Aportul de vitamine și minerale sunt asigurate prin tratamente veterinare de către medicul Grădinii Zoologice.
La Grădina Zoologică din Craiova sunt 34 de specii, 290 de exemplare de animale și păsări”,

se arată în comunicat.

Vineri, bazinul de răcorire din adăpostul lupilor era plin cu apă/foto: Claudiu Tudor

Craiovenii contrazic RAADPFL

Cu toate aceste precizări, reprezentanţii Regiei sunt încontinuare contrazişi de către craioveni.

„Ce frumos ați scris aici. Totuși când treci pe lângă acele cuști nu simți decât milă, neputință, dezgust faţa de cei care permit să existe grădini zoologice în aşa condiții. Probabil va mai dura mult până vor fi interzise de tot. Am văzut și o gradină zoologică unde nu le-am plâns de mila animalelor.

În grădina zoologică din Leipzig , animalele au pajiști întregi pentru fiecare grupă de animale în parte. Acolo oamenii merg pe niște poteci și spaţii înguste să le vadă, de la distanţă să nu le perturbe. Celor domestice, gen capre le poți cumpăra mâncare specifică din niște mașinuțe alăturate. Nu poți arunca pufuleți, biscuiți și alte mizerii”, spune o altă craioveancă pe pagina de Facebook a RAADPFL.

Ţarcul leilor


„Dacă animalele au mâncare şi apă suficientă şi mai ales, cum spuneţi în funcţie de perioada anului, de ce o parte din ele sunt piele şi os? În afară sau măcar în alte oraşe din ţară aşa arată animalele? Se vede cât sunt de neîngrijite. Când merg în parc singura exclamare este: “saracele animale!”,

se arată într-un alt comentariu

Altă craioveancă a postat următorul comentariu:

„O mizerie, asta este grădina zoologică. Vă bateți joc de bietele ființe nevinovate. Să vă fie rușine pentru banii pe care-i luați, că prea batjocorite sunt ființele acestea nevinovate”.

Minune la Zoo

Într-adevăr, vineri la Grădina Zoologică din Craiova situaţia era schimbată. Ca prin minune, vanele înfundate de la pompele de apă s-au desfundat şi apă a ajuns în bazinele de răcorire din ţarcurile animalelor. Locurile în care acestea îşi fac veacul erau curate, ceea ce nu vezi în fiecare zi. Angajaţii erau prezenţi în preajma adăposturilor. Cu toate acestea, nu poţi să-ţi dai seama cât de bine hrănite şi întreţinute sunt animalele sălbatice de la Zoo. Câte vitamine primesc, nici asta nu ai cum să ghiceşti, atâta timp cât unele dintre ele sunt mereu apatice şi scheletice. Cu alte cuvinte, la Zoo Craiova s-au făcut rapid schimbări de faţadă. Rămâne de văzut cât va ţine această minune.

Ţarcul bivolului

Asociaţia Kola Kariola, mesaj incisiv

În acest scandal s-a implicat şi o asociaţie pentru protecţia animalelor. Este vorba de Asociaţia Kola Kariola.


„Betoane încinse, gratii, vegetaţie uscată, arşiţă şi nici un strop de apă.
Atât poate oferi primaria Craiovei unor animale odata majestoase, acum nişte umbre ale speciei lor.
De fapt cam asta ofera România când vorbim de animale sălbatice în captivitate şi nu numai.
Când am sesizat cazul altei gradini zoologice jalnice din Romania, primarul a sărit de fund în sus de pe scaunul confortabil şi răcoros din primarie. De pe facebook aflase şi el ca oamenii care vizitau gradina zoo erau socaţi să vadă nişte condiţii oribile şi niste animale resemnate, cărora li se furase demnitatea şi identitatea.
Poate sare, acum în prag de alegeri şi primarul Craiovei sau măcar un aspirant la primărie şi repară instalaţia de apă de la zoo sau măcar să se filmeze cu un bol de apă în mână. Dă bine la campanie!
Dacă nu înţelegeţi ce înseamnă cuvinte ca: habitat natural, asemănător, confort, alimentaţie, specie, parc natural, căutaţi în dex”,

se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Asociaţiei pentru protecţia animalelor KOLA KARIOLA.

Adăpostul leilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS