19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiliaşiul rămâne cu gunoiul în curte

Filiaşiul rămâne cu gunoiul în curte

Oraşul Filiaşi rămâne fără operator de salubritate. SC Retim Timişoara a reziliat contractul cu administraţia locală, deşi concesiunea avea termen până în anul 2031. Situaţia este delicată, din cauză că primăria mai are la dispoziţie o săptămână ca să-şi găsească alt operator pentru salubrizarea menajeră și stradală. Totodată, nu este nici perioada propice de a rămâne cu gunoiul „în curte“, când afară sunt peste 35 de grade Celsius.

 Filiașiul era singura localitate din Dolj care avea contract cu alt operator decât celelalte comune din județ. Contractul a fost semnat între administrația locală și un operator din Timișoara- SC RETIM SA- înainte de demararea Masterplanului pe deșeuri și avea viață lungă. Numai că, în urmă cu câteva luni, SC Retim a anunțat beneficiarul- UAT Filiași- că va rezilia contractul, ceea ce a și făcut. Este o reziliere unilaterală și abuzivă spun reprezentanții Primăriei Filiași.

Colectare deșeuri din construcții și demolări/sursa foto:SC Retim SA
Colectare deșeuri din construcții și demolări în orașul Filiași/sursa foto:SC Retim SA

 „Firma de salubritate vine și reziliază contractul, deși acesta este încheiat pe o perioadă mare de timp, 2007- 2031. Care este cauza? Dumnealor vin și introduc o clauză abuziv, mărirea tarifelor. Noi nu am acceptat. Cu toate că eram în perioada de urgență, apoi de alertă, au venit și ne-au notificat că reziliază contractul. Am purtat tot felul de discuții. Am mers la Timișoara, la sediul acestora, și nu au cedat. Ei invocă un articol din Legea nr. 51/2016. Oricum ne-au pus într-o situație delicată fiindcă trebuie să găsim într-un termen scurt un alt operator. Am înțeles că toți angajații care aveau contracte de muncă cu respectivul operator de salubritate și sunt din Filiași au primit preaviz cu data de 8 august”,

a declarat pentru GdS, primarul localității Filiași, Ilie Costeluș Gheorghe.

Din cele spuse de primarul localității, SC Retim a cerut o creștere a tarifului pentru ridicarea deșeurilor de la 376 de lei/tonă la 780 de lei/tonă. Un metru cub de gunoi era taxat cu 108 lei/mc. Este un salt destul de mare pe care Primăria Filiași nu l-a acceptat și de aici s-a ajuns la ruperea contractului.

Contractul a fost reziliat

Utilajele Retim
Utilajele Retim în Filiași

De cealaltă parte, reprezentanții operatorului, SC Retim, spun că administrația locală din Filiași, în calitate de parte în contract, nu a respectat clauzele. Solicitările impuse UAT Filiași au fost făcute în baza permisivității legii, mai susțin aceștia.

„Contractul a fost reziliat cu 1 mai 2020 pe o notificare dată de noi în cursul lunii martie. Motivul este nerespectarea contractului de către concedent, UAT Filiași. Atâta timp cât drepturile nu au fost respectate în mod repetat, până la urmă am fost obligați să luăm această decizie. Acum suntem la sfârșitul perioadei de tranziție, de 90 de zile, stabilită de lege ca dumnealor să îşi găsească alt operator.

Noi am cerut ce ne permite legea să cerem. Nu vreau să comentez mai mult. Din punct de vedere juridic, contractul este încheiat. Noi i-am notificat înainte de perioada de urgență. Este o situație dificilă pentru noi toți și pentru dumnealor, care am înțeles că își vor găsi un alt operator cu sprijinul ADI EcoDolj”, a precizat pentru GdS, Dan Pascu, reprezentant Retim SA.

Plecarea operatorului atrage și ridicarea containerelor, precum și retragerea utilajelor folosite.

Cine va lua gunoiul din Filiași?

Orașul Filiași
Orașul Filiași

Pusă în această situație de criză, Primăria Filiași a optat pentru alt operator. Este posibil ca acesta să fie SC Iridex. În fapt, este societatea care ridică gunoiul din tot județul Dolj. În plus, este operator autorizat să depoziteze deșeurile la Groapa de gunoi de la Mofleni. Cum Primăria orașul Filiași este membră în ADI EcoDolj, demersurile încheierii contractului se fac prin această asociație.

„UAT Filiași este membră în ADI EcoDolj. Prin urmare, am făcut toate demersurile pentru a aduce alt operator pentru ridicarea deșeurilor din localitate. Am demarat procedura de achiziție, lucrăm împreună cu ADI EcoDolj, care ne reprezintă. Și, în cele din urmă, vom delega gestiunea serviciului public de salubrizare altui operator. Lucrăm la un nou contract și cred că lucrurile se vor rezolva.

În plus, pe viitor am în vedere să înființez un serviciu local de salubrizare stradală, iar oamenii disponibilizați nu vor rămâne pe dinafară. Retimul este cel care face pasul înapoi într-un parteneriat pe care noi l-am respectat. Am înțeles că au câștigat o licitație prin Arad, tot pe deșeuri menajere și poate și acesta este un motiv care a dus la rezilierea contractului”, a mai precizat primarul localității Filiași, Ilie Costeluș Gheorghe.

Primarul oraşului Filiaşi, Costeluş Gheorghe Ilie


Instanța obligă Retimul să ridice gunoiul


Între timp, autoritățile filișene au acționat Retimul în instanță. Au solicitat ca operatorul să-și ducă la îndeplinire obligațiile prevăzute în contractul încheiat în urmă cu ani buni. Instanța a decis vineri, 31.07.2020,  printr-o ordonanță președințială ca Retim să continue activitatea de ridicare a gunoiului în orașul Filiași până la judecarea pe fond a cauzei. „Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantul Consiliul Local Filiași în contradictoriu cu pârâta SC Retim Ecologic Service SA Timişoara. Obligă pârâta să execute obligațiile asumate prin contractul de concesiune nr. 11654 din data de 25.07.2006, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 1220/230/2020 al Judecătoriei Filiași. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Filiaşi”, se arată în hotărârea emisă de Judecătoria Filiași.


S-a întâmplat și în Orșova

Trei luni, locuitorii din Orşova au stat cu gunoiul lângă case

Printr-o situație similară a trecut în 2017, orașul Orșova. Aici gunoiul nu a mai fost ridicat timp de trei luni. Societatea de salubritate cerea dublarea tarifelor pentru populaţie de la 7,43 lei la 14 lei şi 54 de bani. Consiliul Local Orşova a refuzat majorarea şi a dat în judecată operatorul. A obţinut chiar o ordonanţă preşedinţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS