19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCea mai capricioasă vară din ultimii ani. Au fost emise 128 de coduri roșii, în ultimele două luni

Cea mai capricioasă vară din ultimii ani. Au fost emise 128 de coduri roșii, în ultimele două luni

Trăim cea mai capricioasă vară din ultimii ani. În iunie şi iulie au fost emise 128 de coduri roșii, cele mai multe din istoria măsurătorilor. România a trecut de la o primăvara secetoasă, la ploi torențiale în luna iunie. Acestea au dus la viituri și pierderi de vieți omenești.

Doar în lunile iunie și iulie, Agenția Națională de Meteorologie a emis 128 coduri roșii de vreme rea, cele mai multe din istorie. Anul trecut, în toate cele trei luni de vară au fost doar 64, conform digi24.ro.

Cantitățile de precipitații au impus cele 85 de coduri roșii din luna iunie

România s-a confruntat în ultimele două luni cu fenomene extreme: precipitații însemnate, viituri, grindină, iar în unele locuri, caniculă. În iunie au fost cele mai multe precipitații de când se fac măsurători. Cantitățile de precipitații în centrul, estul și vestul țării, chiar și în sud, au impus cele 85 de coduri roșii din luna iunie din aceasta vară.

130 de coduri roşii de la începutul anului

De la începutul anului și până acum au fost emise aproximativ 2.100 de avertizări de vreme rea. Dintre acestea, aproape 130 au fost doar de cod roșu. „Comparativ cu vara anului 2019, când au fost emise doar 64, ne aflăm la dublul numărului. Asta confirmă creșterea fenomenelor meteorologice extreme. Putem vorbi de o lună iunie, a cincea lună cea mai ploioasă din istoria măsurătorilor meteorologice“, a precizat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

La nivel național, au fost afectate de inundaţii peste 6.000 de gospodării

„În toate județele țării s-au înregistrat efecte. În urma inundațiilor produse la nivel național au fost afectate peste 6.000 de gospodării. Pompierii au intervenit pentru extragerea apei din locuințe, curți, beciuri și subsoluri“, a declarat Adrian Marin, purtător de cuvânt al IGSU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS