11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMisiunea de întoarcere pe Pământ: Capsula Dragon s-a decuplat cu succes de Stația Spațială Internațională

Misiunea de întoarcere pe Pământ: Capsula Dragon s-a decuplat cu succes de Stația Spațială Internațională

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon în mai au început călătoria de întoarcere pe Pământ în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Decuplarea capsulei Dragon a avut loc cu succes duminică la ora 02:37. Urmează o călătorie pe orbită până când va avea loc amerizarea duminică seară. Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.

Cei doi astronauți au transmis un mesaj de mulțumire celor de pe ISS care i-au găzduit în ultimele două luni. Capsula Dragon se îndepărtează de ISS și va urma o călătorie de circa 19 ore timp în care va executa o serie de arderi ale motorului pentru a se poziționa din ce în ce mai jos pe orbită până când va fi în poziție să reintre în atmosferă. Capsula Dragon cu cei doi astronauți urmează să amerizeze în Golful Mexic, aproape de coasta Floridei, duminică seară la ora 21.42 (ora României).

Bob Behnken și Doug Hurley au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, sub contract cu NASA.
Numele dat capsulei este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în română prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS