14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitorul complex „7 Noiembrie“, din nou la votul consilierilor locali

Viitorul complex „7 Noiembrie“, din nou la votul consilierilor locali

Planul de Urbanism prin care se doreşte transformarea zonei „7 Noiembrie“ în mall şi blocuri de locuinţe se află din nou pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Craiova. Joi, aleşii locali trebuie să ia o decizie. În ultima perioadă, petiţiile împotriva proiectului au sosit în rafale, dar primăria susţine că problemele reclamate „nu sunt reale“.

Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru noul complex comercial „7 Noiembrie“ revine în atenţia Consiliului Local (CL) Craiova. În şedinţa din luna mai a CL, proiectul privind aprobarea PUZ a fost retras de pe ordinea de zi după ce, cu o zi înainte, fusese primită o adresă semnată de 26 de persoane care locuiesc în zonă. Semnatarii arătau că se opun schimbării destinaţiei terenului respectiv, din zonă industrială în zonă mixtă de locuinţe şi servicii. Ei au reclamat că nu s-a respectat procedura de informare a publicului, că nu s-a făcut un studiu de trafic şi nu există aviz ISU.

Petiţii în rafală împotriva proiectului

În referatul ataşat noului proiect se spune că aspectele semnalate de semnatarii petiţiei „nu sunt reale“. Procedura de informare a publicului ar fi fost îndeplinită, iar avizul ISU ar exista la dosar. Mai departe, se spune că „nu există nicio prevedere legală care să impună efectuarea unui studiu de trafic în faza PUZ”.

În luna iunie, a fost trimisă o nouă petiţie, de data aceasta semnată de 63 de persoane. Pe lângă reluarea acuzaţiilor iniţiale, în petiţie se mai spune că nu a fost cerut acordul vecinilor perimetrali, precum şi că străzile sunt prea înguste, fiind dificil de pătruns în incintă de către ISU. În consecinţă, ei au cerut reluarea procedurii de informare, doleanţă la care primăria nu a dat curs, „neexistând nici un temei legal“. Primăria mai susţine că nu este nevoie nici de acordul vecinilor, pentru că în acest caz se aplică Legea nr. 350/2001 a urbanismului şi nu Legea nr. 50/1991, privind disciplina în construcţii.


În luna iulie, a fost primită o nouă petiţie, din partea a 17 semnatari, proprietari de apartamente din complexul „Bujorului Residence“, care „reia identic tema celorlalte două sesizări“. Primăria le răspunde că aspectele semnalate „nu se susţin“.

Mall şi complex de blocuri în fosta uzină

Terenul pe care se va amenaja viitorul complex (12.000 mp) a fost cumpărat în 2008 de Valletta Villas, o firmă din Sibiu. Aici se aflau o serie de construcţii din zidărie şi hale metalice. Halele metalice au fost demolate, în picioare rămânând clădirea zidită, care este monument istoric – „Atelierele Brătăşanu“ construite în perioada 1910 – 1927, naţionalizate de comunişti şi transformate în uzina „7 Noiembrie“.

Firma cumpărătoare a împărţit terenul în două loturi. Pe terenul de 8.700 mp pe care se aflau halele metalice vrea să construiască patru blocuri de locuinţe P+6. Clădirea istorică aflată pe terenul de 3.000 mp ar urma să fie transformată într-un mall. Firma ar urma să investească aici circa 35 de milioane de lei (7,2 milioane de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS