24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO evaluează pagubele, după surparea malului de pământ de la Cariera Jilț Nord

CEO evaluează pagubele, după surparea malului de pământ de la Cariera Jilț Nord

Complexul Energetic Oltenia (CEO) evaluează pagubele produse la Cariera Minieră Jilț Nord, din zona Mătăsari, Gorj.

Un mal de pământ s-a surpat la finalul săptămânii trecute peste două circuite transportoare cu bandă. Acestea deserveau două excavatoare de mare capacitate. Este vorba de excavatoarele 07 și 18.

Surparea malului de pământ s-a produs, în principal, în zona excavatorului 07 și a afectat cele două transportoare. O cantitate uriașă de pământ s-a prăvălit peste echipamentele respective. Un utilaj a fost trimis în zonă pentru a încerca să îndepărteze pământul din zonă.

O comisie de specialiști din Complexul Energetic Oltenia va stabili cauzele care au condus la prăbușirea malului de pământ peste echipamentele respective. Cert este că de ani de zile, în majoritatea carierelor miniere din Complexul Energetic Oltenia nu au mai fost realizate exproprieri.

Lipsă de fronturi de lucru

Sunt probleme în toate cele 11 cariere, din cauza lipsei de fronturi de lucru. Nu au mai putut fi realizate defrișările necesare și nu a mai fost pregătit terenul pentru avansarea utilajelor și a circuitelor de benzi.

Potrivit sindicatelor din Cariera Jilț Nord, excavatoriștii au fost nevoiți să tot excaveze în aceleași locuri pentru că nu au mai fost disponibile fronturi noi de lucru. De asemenea, ploile din ultimele luni au acționat în zona carierelor miniere și au favorizat surparea terenului. Cert este că din cauza celor două circuite de benzi transportoare acoperite acum de pământ, aproape jumătate din activitatea Carierei Miniere Jilț Nord este afectată.

Administrația Complexului Energetic Oltenia speră să se intervină în zona cu probleme cât mai repede și cele două excavatoare să fie disponibile, iar circuitele transportoare să fie reparate și puse în funcțiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS