22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunecările de teren i-au lăsat fără drum și fără apă

Alunecările de teren i-au lăsat fără drum și fără apă


Câțiva locuitori din comuna doljeană Șimnicul de Sus, satul Dudovicești au rămas de două luni fără drum și fără apă. Alunecările de teren le-au luat și drumul, și conducta de apă.
Cinci familii din satul Dudovicești au rămas fără apă de aproape două luni. În luna mai, conducta de apă a cedat, spun aceștia, și operatorul regional de apă, Compania de Apă Olenia, a venit și a sistat apa. Este vorba de un racord cu o lungime de 350 de metri de conductă pusă pe cheltuiala localnicilor. Conducta le-a tot creat probleme de-a lungul timpului, din câte spun aceștia, ca într-un final aceasta „să-și dea duhul”.

Alunecările de teren i-au lăsat fără drum și fără apă

„Eu am cumpărat un teren în satul Dudoviceşti acum trei ani și jumătate. Terenul este situat pe strada Vâlcelelor. Am mers la primărie și am discutat cu primarul ca să primim autorizație de a ne lega de rețeaua de apă de la strada principală. A fost de acord, iar lucrările s-au făcut pe banii noștri. Adică cinci familii care am contribuit cu bani și am tras o conductă de 350 m. Un alt vecin a contribuit cu bani pentru 150 de metri. În urmă cu două luni și jumătate s-a spart țeava de apă. Am sunat la primărie, la Compania de Apă, care a trimis muncitorii după două zile. Au fost pierderi mari de apă și CAO a tăiat conducta. De atunci și până în ziua de azi, nimeni nu a mai luat nicio măsură, iar noi suntem fără apă”, spune Ileana Bătănoiu.

Aceasta a mai spus că, în locul drumului, se cască acum un crater, iar conducta de apă este înghițită de pământ.

Alunecările de teren i-au lăsat fără drum și fără apă


Drumul s-a prăbușit


Cu alte cuvinte, în urma unei avarii, CAO a săpat după conducta spartă și pentru a opri pierderea masivă de apă a tăiat branșamentul cu pricina de la rețeaua de apă. Cum zona este situată în extravilanul localității și aproape de malul râului Amaradia, pământul a început să se destabilizeze. Drumul de exploatare agricolă, cu conducta de apă cu tot, a luat-o la vale. Intervențiile furnizorului de apă și canal sunt din această cauză blocate.

„Rețeaua de apă din localitatea Șimnicu de Sus este în administrarea CAO. Noi am intervenit acolo în câteva rânduri, dar este o problemă cu terenul care s-a prăbușit. La acest moment nu avem cum să intervenim fiindcă nu există drum. Au avut loc alunecări de teren și nu se mai cunoaște drumul, iar conducta de apă a fost pur și simplu aruncată în altă parte. Ne gândim la o rezolvare”, a spus Lucian Lungu, reprezentant CAO.


Conducta este problema

Alunecările de teren i-au lăsat fără drum și fără apă


Situația familiilor rămase fără drum și fără apă este cunoscută la Primăria Șimnicu de Sus. Cum la fel de cunoscută este și problema alunecărilor de teren din zonă. Numai că primarul localității spune că tocmai săpăturile pentru această conductă de apă au dus la destabilizarea terenului. În privința rețelei de apă, primăria nu mai are nici o putere să rezolve situația critică a acestor gospodării. În schimb, pentru alunecarea de teren au demarat deja lucrările de stabilizare a terenului. 

„Știu care este situația din teren. Sunt câteva familii care au cumpărat terenuri în extravilanul localității. Au acces pe un drum de exploatare agricolă. Localnicii de aici s-au racordat la rețeaua de apă a localității pe cheltuiala lor. Numai că, din acel moment, de când au făcut săpăturile pentru șanțuri, au apărut problemele cu pământul. Fiind și foarte aproape de malul râului Amaradia, pământul s-a destabilizat și a început să se prăbușească. Au tot avut probleme cu acel branșament, iar CAO a intervenit în câteva rânduri.

Ultima dată alunecările de teren le-au afectat atât drumul, cât și rețeaua de apă. Noi am început deja lucrările în zonă. Am dus pământ, am dus moloz, ca să acoperim diferența de teren, să nivelăm pământul și, în cele din urmă, să refacem drumul. Intervenția este de durată. Oamenii nu înțeleg, cumpără terenuri în extravilan și apoi se plâng că au probleme cu utilitățile”, a declarat pentru GdS, Marius Dumitru, primarul localității Șimnicu de Sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS