11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul Craiovei, amendat cu 446 lei pe zi

Primarul Craiovei, amendat cu 446 lei pe zi

Mihail Genoiu a fost amendat de judecători pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre judecătorească privind accesul la informaţiile de interes public. Un craiovean a cerut primăriei să-i furnizeze dispoziţiile normative de primar pentru perioada 2001-2018. Fiind de interes public, aceste acte ar trebui să fie publicate pe site-ul primăriei. În Monitorul Oficial Local de pe site însă, foarte multe dintre ele nu pot fi accesate.

Petru Becheru, denunţătorul Olguţei Vasilescu în dosarul „Faţada“, câştigă un nou proces împotriva Primăriei Craiova. În 2018, Becheru a solicitat primăriei, în baza legii accesului la informaţiile de interes public, toate dispoziţiile de primar cu caracter normativ emise în perioada 2001-2018. Deşi sunt documente de interes public, cele mai multe din aceste dispoziţii nu pot fi consultate nicăieri.

Cum fentează primăria solicitările de informaţii publice

Primăria i-a răspuns lui Becheru la solicitare pe lângă subiect, cum că dispoziţiile de primar „se comunică în mod obligatoriu prefectului judeţului, în cel mult cinci zile lucrătoare de la semnarea lor“. Nu i le-a comunicat însă, aşa cum ceruse. Ca urmare, Petru Becheru a făcut o plângere administrativă, la care i s-a răspuns că a primit documentele solicitate. Evident, primăria nu a putut demonstra că i-a furnizat aceste documente. În consecinţă, omul a mers la instanţă, depunând o plângere la Tribunalul Bucureşti, deoarece şi-a mutat domiciliul în Capitală.

El a invocat o prevedere din Legea administraţiei publice locale, care spune că dispoziţiile de primar cu caracter normativ „devin executorii numai după ce sunt aduse la cunoştinţa publică“. Tribunalul a reţinut că dispoziţiile cu caracter normativ cerute sunt informaţii de interes public, dar care nu sunt publicate pe site-ul Primăriei Craiova. În consecinţă, a dispus comunicarea lor către Petru Becheru. Primăria a făcut recurs, însă temeiul ei era cel puţin hilar: reclamantul trebuia să dovedească faptul că nu a primit dispoziţiile cerute în loc ca primăria să probeze că le-a trimis.

Recursul, anulat după o reclamaţie de fals

În locul primarului Mihail Genoiu, cererea de recurs era semnată de viceprimarul Stelian Bărăgan. Nu „pentru“ primar, ci pur şi simplu. Becheru a reclamat un fals. Ca să lămurească lucrurile, instanţa l-a citat în persoană pe Mihail Genoiu, la următorul termen de judecată. Primarul nu s-a prezentat însă la proces. În consecinţă, recursul făcut de primărie a fost anulat pentru lipsa semnăturii primarului de pe cerere.

Povestea merge însă mai departe. După ce hotărârea a devenit definitivă, Petru Becheru a aşteptat ca primăria să se conformeze şi să-i trimită dispoziţiile cerute. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, el a demarat procedura de executare silită.

Se îngroaşă gluma pentru primarul Genoiu

Prin cererea depusă la instanţă, Becheru solicitat sancţionarea primarului Mihail Genoiu cu o amendă de 20% din salariul mediu brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la ducerea la îndeplinire a hotărârii luate de instanţă. „Este inadmisibil ca actele normative emise de primarii Craiovei să fie ascunse. Nici măcar în Roma antică nu se întâmpla aşa ceva, deoarece legile erau publicate în forum“, se scrie în solicitarea către instanţă.

În întâmpinarea depusă, primăria a ţinut-o pe a ei, cum că a comunicat dispoziţiile cerute şi că reclamantul trebuie să demonstreze că nu a primit actele cerute. De asemenea, primăria a contestat amenda cerută de Becheru, pe motiv că a fost de bună credinţă şi a publicat pe site dispoziţiile de primar. Cum gluma se îngroşa, de data aceasta întâmpinarea a fost semnată chiar de primarul Mihail Genoiu. Totuşi, la o simplă verificare pe site-ul primăriei, se poate observa că foarte multe dispoziţii nu pot fi accesate.

Primarul nu a scăpat. Instanţa l-a amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la ducerea la îndeplinire a hotărârii instanţei. La valoarea actuală a salariului minim brut, amenda înseamnă 446 lei/zi. De asemenea, a obligat primăria să-i plătească lui Becheru penalităţi de 100 lei/zi de întârziere. Hotărârea este cu recurs.


Indiferent însă de procesul privind amenda, cert este că avem o problemă de transparenţă. Din moment ce instanţa a stabilit că aceste acte (dispoziţiile de primar cu caracter normativ) sunt de interes public, este obligatoriu ca ele să fie publicate pe site. Altfel, primăria s-ar putea trezi cu o avalanşă de procese care ar putea fi câştigate foarte uşor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS