16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarii producători de gaze, obligați să vândă pe bursă 40% din ce produc

Marii producători de gaze, obligați să vândă pe bursă 40% din ce produc

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat vineri două ordine, unul prin care obligă marii producătiri să vândă 40% din cantități pe bură, până în decembrie 2022, iar celălalt se referă la obligația paricipanților la piață de a oferta pe piețele centralizate. ANRE spune că în contextul liberalizării pieței gazelor de la 1 iulie, în acest mod se asigură condiții de egalitate a tuturor paricipanților la surse, în special a micilor furnizori și clienții finali.

De altfel, ANRE a transpus prin aceste ordine prevederile din OUG 106/2020, act normativ aprobat recent de Guvern.

Cele două ordine

  • 1. ”Ordinul nr. 143/17.07.2020 privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate a producătorilor de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh”,
  • 2. ”Ordinul nr. 144/17.07.2020 privind obligația participanților la piața de gaze naturale de a oferta pe piețele centralizate”.

Potrivit ANRE, principalele măsuri instituite prin ”Ordinul privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate a producătorilor de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh” se referă la următoarele aspecte:

  • stabilirea perioadei 1 iulie 2020– 31 decembrie 2022 în care producătorii de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh au obligația să oferteze vânzarea unor cantități de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2022;
  • cota anuală obligatorie de ofertare de 40% și defalcarea acesteia pe produse standardizate stabilită pe perioade;
  • cantitățile de gaze naturale;
  • condițiile minime obligatorii de ofertare și tranzacționare a cantităților de gaze naturale, precum și condițiile de îndeplinire a obligației de ofertare.

Prin adoptarea ”Ordinului privind obligația participanților la piața de gaze naturale de a oferta pe piețele centralizate” se instituie:

  • obligația de ofertare în calitate de vânzător prin aplicarea unei cote procentuale de 40% la cantitatea de gaze naturale pentru care participantul la piața de gaze naturale, în calitate de vânzător, încheie contracte de vânzare-cumpărare pe piața angro, începând cu data de 1 iulie 2020, cu excepția tranzacțiilor realizate pe piețele centralizate și pe care o livrează în anul respectiv;
  • obligația de ofertare în calitate de cumpărător prin aplicarea unei cote procentuale de 40% la cantitatea de gaze naturale pentru care participantul la piața de gaze naturale, în calitate de cumpărător, încheie contracte de vânzare-cumpărare începând cu data de 1 iulie 2020 pe piața angro, cu excepția tranzacțiilor realizate pe piețele centralizate, cu livrare în anul respectiv;
  • condițiile minime obligatorii de ofertare și tranzacționare a cantităților de gaze naturale, precum și condițiile de îndeplinire a obligației de ofertare.

Obligativitatea producătorilor autohtoni cu o producție anuală de cel puțin 3.000.000 MWh de a oferta un procent minim de gaze naturale pe piețele centralizate din România, precum și a participanților la piața de gaze naturale de a oferta pe piețele centralizate cantități minime de gaze naturale atât în calitate de vânzător, cât și în calitate de cumpărător, a fost reglementată cu scopul de a crește lichiditatea pe piața de gaze naturale și de a forma referințe corecte de preț, susține ANRE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS