13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriile vor să fie incluse în planul de restructurare a CEO

Primăriile vor să fie incluse în planul de restructurare a CEO

Primăriile din Gorj pe raza cărora se desfășoară activități miniere sau de producere a energiei electrice solicită să facă parte din Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia (CEO).

În acest sens, șefii Consiliului Județean Gorj și primarii vor avea o întâlnire cu directorii CEO pe tema Planului de restructurare și decarbonare. Potrivit lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, întâlnirea va avea loc înaintea finalizării planului. Documentul trebuie să fie trimis pentru aprobare la Comisia Europeană.

„Discuțiile vor avea două paliere. Este vorba de o componentă de mediu pentru a reda în circuitul economic terenurile afectate de carierele miniere. Planul trebuie să prevadă fonduri pentru așa ceva. În al doilea rând, trebuie lămurită situația obiectivelor pe care CEO le deține și care trebuie să revină la autoritățile locale sau la alte autorități. Este vorba de cimitire, biserici, drumuri și alte clădiri și terenuri care pot fi puse în valoare din punct de vedere economic“, a declarat Cosmin Popescu, șeful Consiliului Județean Gorj.

Planul de restructurare restrânge activitățile miniere

Pentru a rămâne în piață, în condițiile intensificării politicilor de decarbonare, CEO are în vedere un Plan de decarbonare pentru trecerea de la producția pe bază de cărbune la cea pe bază de gaze naturale și regenerabile.

„Acest Plan va fi introdus în Planul de restructurare și decarbonare 2020-2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, aflat în curs de elaborare. Se au în vedere următoarele investiții: Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 60 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Rovinari; Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 80 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Turceni; Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 75 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Ișalnița; Parc fotovoltaic – EMC Roșia – Rovinari – construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 95 MW pe halda interioară din cadrul carierei Tismana – EMC Roșia – Rovinari; Construcția unui bloc de 400 MW, pe gaz natural, la SE Turceni; Construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița; Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW la SE Turceni; Retehnologizarea/Modernizarea microhidrocentralei de 2 MW la SE Ișalnița. Aceste proiecte însumează investiții în capacități energetice de circa 1.650 MW în valoare de 7,250 miliarde de lei“, potrivit Planului de redresare economică lansat de guvern.

Programul de restructurare presupune și închiderea mai multor cariere de exploatare a cărbunelui, în condițiile în care unele dintre grupuri vor fi reconvertite pe gaze. Este vorba de patru din cele 11 cariere existente. În 2021, se va închide cariera Rovinari. În 2024 se vor închide carierele Peșteana și Husnicioara, iar în 2027 se va închide cariera Lupoaia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS