13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO Trading a intrat în lichidare, dar încă mai are datorii

CEO Trading a intrat în lichidare, dar încă mai are datorii

Firma de vânzări de energie electrică deținută de Complexul Energetic Oltenia (CEO) a intrat oficial în lichidare, dar încă înregistrează datorii. Este vorba de CEO Trading SRL, înființată de Complexul Energetic Oltenia în anul 2014.

Șefii companiei încearcă de mai mulți ani să radieze și să lichideze firma care nu a funcționat deloc, însă nu au prea reușit. Abia în 2020 au fost făcute formalitățile necesare pe lângă Oficiul pentru Registrul Comerțului Gorj, în vederea radierii agentului economic respectiv.

S-a ajuns în faza de lichidare, în care, potrivit legii, societatea își păstrează personalitatea juridică până la finalizarea procedurii. Prin urmare, se acumulează în continuare datorii. Este vorba de primele patru luni ale acestui an, în care s-au strâns debite de câteva mii de lei.

Sunt restanțe pentru plata unor servicii de audit efectuate anul trecut, impozitul pe venit la microîntreprinderi și taxa bancară pentru desființarea contului firmei CEO Trading SRL.

Acționarii vor să renunțe la creanțe

În data de 13 august, acționarii companiei au programată o ședință în care vor aproba plata debitelor și renunțarea la recuperarea creanțelor de la firma unde Complexul Energetic Oltenia este asociat. După data respectivă, CEO Trading SRL nu va mai exista oficial, după ce ani la rând a produs numai pierderi și niciun fel de beneficiu pentru colosul energetic.

CEO Trading are ca obiect de activitate comercializarea, transportul și distribuția energiei electrice și comercializarea combustibililor gazoși prin conducte. Poate desfășura activități de import-export. Nu a fost cazul, pentru că de la înființare nu a prea avut activitate. A fost înființată în anul 2014, iar conducerea Complexului Energetic Oltenia încearcă să o închidă. Ideea înființării CEO Trading a apărut ca urmare a necesității de vânzare la export a energiei electrice produse de CE Oltenia SA.

Încă de la înființare, societatea a generat costuri pentru a fi înscrisă legal în piața de energie electrică, având licență acordată de ANRE și convenții de participare pe piețele de energie. În raportul prezentat acționarilor este o analiză inclusiv pe anul 2019, potrivit căreia CEO Trading nu ar face față prețurilor practicate în zonă și ar vinde mult mai scump energie la export.

Firma mai avea nevoie de un capital de 10 milioane de euro pentru participarea pe piețele de energie și ar cumpăra de la CEO la un preț mare, incluzând și costul certificatelor de CO2. De la înființare, CEO Trading a generat numai pierderi: în 2014 – 8.000 de lei, în 2015 – 17.000 de lei, în 2016 – 19.000 de lei, în 2017 – 4.000 de lei, în 2018 tot 4.000 de lei. De asemenea, pe 2019, pierderea a fost de peste 9.500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS