16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi meșteri populari gorjeni, la Târgul național de la Oradea

Doi meșteri populari gorjeni, la Târgul național de la Oradea

Doi meșteri populari gorjeni, la Târgul național de la Oradea. Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Pompiliu Ciolacu și Gheorghe Ciuncanu, participă la ediția cu numărul 27 a Tradiţionalului Târg al meşterilor populari din România.

Aceasta se va desfăşura în acest an, din cauza pandemiei, în două serii consecutive, în perioadele 17-19 iulie şi 24-26 iulie la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Târgul va avea loc în Parcul „Nicolae Bălcescu“ de lângă Grădina Zoologică, cu respectarea regulilor şi măsurilor de distanţare socială. Etnologul Pompiliu Ciolacu participă și la Muzeul Național al Țăranului Român, la Târgul de Sfântul Ilie, de vineri, 17 iulie 2020, până duminică, 19 iulie 2020. Reprezentantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj merge cu icoane de vatră, sculpturi în lemn, prelucrarea osului și a cornului (dispozitiv de praf de pușcă, sărăriță, corn de vânătoare).

Singurul brodeur din Gorj, Gheorghe Ciuncanu, merge cu cele mai frumoase ii, cojoace româneşti sau cu vestele specifice de la Tismana. Meșterul duce la Oradea modele deosebite și combinațiile de culori ale hainelor care de obicei atrag toate privirile.

Meșteșugarii și artiștii aduc la cele două târguri: obiecte din lemn, ceramică, țesături, împletituri, jucării, podoabe, ouă încondeiate, icoane și multe, multe alte lucruri frumoase pe care le puteți cumpăra la prețuri accesibile tuturor buzunarelor. Nu vor lipsi nici bunătățile precum prăjiturile de casă, cozonacii, mierea de albine ori ierburile de leac și nici tradiționala țuică.

Organizatorii celor două târguri îi roagă pe participanți și vizitatori să respecte normele de distanțare și să manifeste responsabilitate față de sănătatea celorlalți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS