6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCompaniile are au legături cu țări în care se află paradisuri fiscale NU trebuie să primească ajutor de stat

Companiile are au legături cu țări în care se află paradisuri fiscale NU trebuie să primească ajutor de stat

Comisia Europeană vine cu o decizie bombă privind viitorii beneficiari ai ajutoarelor de stat acordare după criza coronavirus. Comisia recomandă statelor membre să nu acorde sprijin financiar sub forma ajutoarelor de stat firmelor care au legături cu țări ce se află în paradisuri fiscale.

CE consideră că restricțiile ar trebui să li se aplice și întreprinderilor care au fost condamnate pentru infracțiuni financiare grave, inclusiv, printre altele, pentru fraudă financiară, corupție, neplata obligațiilor fiscale și a celor în materie de securitate socială.

Scopul recomandării este să ofere orientări statelor membre cu privire la modul de stabilire a unor condiții pentru primirea de sprijin financiar prin care să se prevină utilizarea abuzivă a fondurilor publice și să se consolideze garanțiile împotriva abuzurilor fiscale în UE.

„Recomandarea își propune să ofere statelor membre un model, conform cu legislația UE, referitor la prevenirea utilizării asistenței din fonduri publice pentru operațiuni de fraudă fiscală, evaziune fiscală, evitare a obligațiilor fiscale sau spălare a banilor ori pentru finanțarea terorismului”, au spus oficialii europeni.

Paradisurile fiscale trebuie evitate

Aceștia au precizat că este vorba, în special, de întreprinderile care au legături cu țările de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.

De exemplu, în cazul în care o întreprindere este rezidentă fiscal într-o astfel de jurisdicție nu ar trebui să beneficieze de sprijin public.

Vicepreședintele executiv al CE, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat că UE se află într-o situație fără precedent, „în care se acordă volume excepționale de ajutoare de stat unor întreprinderi în contextul pandemiei de COVID-19”.

„Nu este acceptabil, mai ales în acest context, ca întreprinderile care beneficiază de sprijin public să recurgă la practici de evitare a obligațiilor fiscale ce implică paradisuri fiscale. Aceasta ar constitui o utilizare abuzivă a bugetelor naționale și a bugetului UE, în detrimentul contribuabililor și al sistemelor de securitate socială”, a spus Vestager.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat la rândul său că echitatea și solidaritatea stau la baza eforturilor de redresare ale UE.

„Această criză ne-a lovit pe toți deopotrivă și de aceea toți trebuie să ne plătim în mod echitabil impozitele care ne revin, astfel încât să putem contribui la efortul colectiv de redresare, nu să îl subminăm. Cei care încalcă deliberat normele fiscale sau care desfășoară activități infracționale nu ar trebui să beneficieze de pe urma sistemelor pe care încearcă să le eludeze”, a spus Gentiloni.

Acesta a precizat că UE trebuie să își protejeze finanțele publice, astfel încât acestea să poată sprijini realmente contribuabilii cinstiți din întreaga Uniune.

Rămâne la latitudinea statelor membre

Oficialii europeni au explicat că este la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să acorde sprijin financiar și să prevadă măsuri conforme cu normele UE, inclusiv cu normele privind ajutoarele de stat, precum și cu propriile lor obiective de politică.

„Pentru a combate pandemia de COVID-19 au fost necesare eforturi fără precedent, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, pentru a sprijini economiile statelor membre și a facilita redresarea acestora. Printre eforturile menționate se numără acordarea unui sprijin financiar substanțial pentru a oferi lichidități și capital întreprinderilor, pentru a salva locurile de muncă, pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și pentru a facilita cercetarea și dezvoltarea”, au mai spus reprezentanții CE.

În acest context, mai multe state membre și-au exprimat disponibilitatea de a adopta norme menite să restricționeze accesul la un astfel de sprijin al întreprinderilor implicate în practici de evitare a obligațiilor fiscale legate de paradisuri fiscale sau condamnate pentru infracțiuni financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS