9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateADIA: Aparegio Gorj trebuie să elimine furturile de apă din instituții și gospodării

ADIA: Aparegio Gorj trebuie să elimine furturile de apă din instituții și gospodării

Conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ADIA” Gorj a transmis șefilor operatorului de apă și canal Aparegio să intensifice acțiunile de depistare a furturilor de apă din instituțiile publice din Târgu Jiu și din gospodăriile populației.

ADIA Gorj este asociația care a înființat Aparegio Gorj în urmă cu mai mulți ani. Din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gorj fac parte zeci de primării din județ. Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană a existat necesitatea înființării unui operator unic de apă și canal în județ care să se ocupe de modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Municipiul Târgu Jiu este unul dintre beneficiarii serviciilor Aparegio Gorj, însă aici sunt și cele mai multe probleme de rezolvat. Unele trenează de zeci de ani. Este vorba de problema alimentării cu apă în perioadele de secetă, problema pierderilor din cauza conductelor vechi, problema furturilor de apă scoasă în evidență recent, precum și situația canalizării pluviale. Din cauza acesteia, multe străzi din municipiu ajung sub apă, atunci când plouă mai tare.

„Apa se fură în instituțiile publice”

Cristian Toader Pasti, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Gorj, a declarat că le-a cerut șefilor Aparegio să depisteze furturile de apă de pe raza municipiului. Potrivit lui Pasti, nu ar fi nevoie de surse în plus de apă pentru oraș, ci în primul rând trebuie eliminate pierderile prin investiții și furturile de apă, prin controale.

„Cred că este o situație unică la nivel național, adică să fie depistate furturi de apă în instituțiile publice. În ultimele două luni au fost depistate astfel de situații, la Stadionul Municipal și la câteva centre din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Nu este posibil așa ceva. Te faci și de râs, când depistezi astfel de lucruri, la instituții ale autorității locale. Toată lumea trebuie să plătească tot ce consumă și să nu se folosească instalații necontorizate. Trebuie să continue activitatea de depistare. Sunt și unele gospodării unde trebuie făcute verificări, să se vadă dacă apa este contorizată corect. Oamenii și-au mai făcut piscine și e greu probabil să mai plătești și apa. Au fost depistate astfel de situații în trecut. Am discutat cu specialiști și, la intrarea în Târgu Jiu, este apă destulă, indiferent de cât de mare este seceta. Când intră în rețeaua de distribuție, în cartiere, se duce tot. Sunt 80% pierderi prin conductele vechi și sparte și se mai și fură. Nu este complicat, dar trebuie remediate aceste lucruri”, a declarat Cristian Toader Pasti, directorul ADIA Gorj.

Contract cu finanțare europeană

Pasti a spus că Aparegio și-a achiziționat aparatura necesară pentru depistarea branșamentelor ilegale. Există însă țevi care sunt la adâncime și care sunt mai greu de reperat.

„Nu cred că au bani pentru echipamente de ultimă generație, să vadă exact pe unde este țeava care ocolește contorizarea, dar sunt specialiști buni și reușesc să depisteze anumite trasee. Au reușit să găsească acele furturi la instituții publice și acum sunt dosare penale la poliție. Este bine că s-a făcut acest pas. În privința pierderilor de pe conducte acest lucru nu poate fi remediat decât prin investiții majore. Speranța este ca în luna august să fie semnat un contract cu o finanțare majoră europeană. Aproape toți banii se vor duce în înlocuirea conductelor la rețeaua de alimentare cu apă și canalizare. Estimarea este că pierderile ajung pe anumite tronsoane și la 80%. Putem să căutăm câte surse noi vrem, dacă apa se scurge în pământ, prin conductele sparte. Unele sunt de când eram noi mici”, a mai spus Pasti.

Finanțarea europeană pe care vor să o obțină șefii operatorului Aparegio Gorj vizează și reabilitarea sursei de apă de la Vâja, care va fi folosită pentru municipiul Târgu Jiu, în caz de secetă. Lucrările nu vor putea fi însă gata mai devreme de trei ani, chiar dacă documentele de finanțare vor fi semnate în august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS