5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExtinderea Carierei miniere Roșia, blocată de nouă luni

Extinderea Carierei miniere Roșia, blocată de nouă luni

Cea mai mare carieră minieră a Complexului Energetic Oltenia este blocată de nouă luni.

Este vorba de Cariera minieră Roșia, din cadrul EMC Roșia – Rovinari, care a rămas fără Acord de Mediu, după ce a fost contestat în instanță de organizațiile de mediu, respectiv de Asociația Bankwatch.

Este cea mai mare carieră a CEO și cea mai mare carieră de cărbune din țară. Lignitul care se exploatează la Roșia este folosit de Termocentrala din Rovinari și este transportat direct pe bandă, producerea energiei electrice având cel mai scăzut cost la Rovinari. Anul acesta, producția de cărbune la carieră fusese estimată la 2,9 milioane de tone.

În lipsa Acordului de Mediu nu este permis accesul la fronturi noi de lucru, adică nu poate fi extinsă subunitatea. Așadar, s-a trecut de primul semestru și producția propusă nu mai poate fi realizată în procent de sută la sută.

Vor Acord de Mediu de luna viitoare pentru Cariera Roșia

Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că situația Carierei Roșia este cunoscută la nivelul ministerului de resort. În ciuda faptului că există acte normative privind extinderea fronturilor de lucru și creșterea producției la opt milioane de tone de lignit pe an, în lipsa Acordului de Mediu acest lucru nu se poate realiza.

Au fost făcute toate demersurile pe lângă Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, astfel încât din luna august să fie emis un nou Acord de Mediu, după cum a precizat Daniel Burlan.

„Am pierdut procesul pentru Acordul de Mediu pentru că a lipsit o autorizație de urbanism. Ei au contestat autorizațiile și acordurile de la toate carierele companiei. Aici a lipsit acest document și s-a ajuns în situația cunoscută. Am realizat toate documentațiile și așteptăm emiterea unui nou Acord de Mediu pentru Cariera Roșia în cursul lunii august și putem să trecem la treabă. Nu știu dacă vom mai putea realiza producția de cărbune estimată în BVC“, a declarat președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Contestați de Bankwatch pe toate fronturile

Într-o acțiune inițiată de Asociația Bankwatch România, Curtea de Apel București a anulat în octombrie 2019 Acordul de Mediu nr. 2/2016 care permitea extinderea carierei de cărbune Roșia, cea mai mare din România.

În cadrul carierei Roșia au fost deja exploatate 1.457 de hectare până în 2016, când CEO a solicitat o extindere de 280 ha, din care 235 ha sunt păduri ce ar fi trebuit defrișate. Cariera poate continua funcționarea în perimetrul existent, însă extinderea și defrișarea sunt ilegale. „Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu.

În primul rând, nu a avut loc o consultare reală a populației afectate, așa cum prevede legea, dezbaterea fiind anunțată și organizată la Primăria Fărcășești, aflată la 15 kilometri de cele mai afectate locuințe. Mai mult, cariera Roșia se află la 10 km de situl Natura 2000 Coridorul Jiului, și o serie de specii protejate urma să fie afectate de această extindere, întrucât lucrările de extracție a cărbunelui afectează pânza freatică pe o distanță de 30 km.

Nici impactul cumulat al celor opt cariere care se extind în zonă nu este evaluat“, potrivit Asociației Bankwatch. Nu este exclus ca și noul Acord de Mediu să fie contestat în instanță de organizațiile de mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS