22 C
Craiova
sâmbătă, 15 august, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Doi investitori „se bat“ pe gipsul de la CEO

Doi investitori „se bat“ pe gipsul de la CEO

Doi investitori se bat pe gipsul de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba despre cei care dețin fabrica de gips carton din Turceni, dar și de un investitor nou, care a anunțat că dorește să deschidă o fabrică similară, în zona Termocentralei de la Rovinari.

Fabrica de gips carton de la Turceni este deschisă de cinci ani și folosește materia primă de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de filerul de calcar utilizat de Termocentrala Turceni în procesul de desulfurare a gazelor de ardere. În urma acestui proces rezultă o cantitate foarte mare de gips, folosit în industria materialelor de construcții.

Este și motivul pentru care o companie din afara țării a decis să construiască în 2015, la Turceni, o fabrică de gips carton. Din cauza fluctuațiilor în ceea ce privește producerea energiei electrică, Termocentrala de la Turceni nu a mai putut asigura cantitățile normale de calcar.

Astfel, fabrica de gips carton de la Turceni s-a orientat înspre materia primă de la Termocentrala Rovinari.

Un alt investitor vrea materie primă de la Rovinari

Problema este că un alt investitor a anunțat că intenționează să construiască o fabrică de gips carton la Rovinari. În acest sens, autoritățile din Rovinari au solicitat Complexului Energetic Oltenia preluarea unui teren pe care compania nu îl mai utilizează.

Astfel, din prima lună a acestei toamne sunt condiții pentru a fi demarată investiția estimată la peste 40 de milioane de euro. Investitorul este din România și solicită garanții că va avea acces la materia primă de la Termocentrala din Rovinari, dar și că producătorul de energie din Oltenia va construi o instalație de uscare a materiei prime.

Practic, vor fi două companii cu același obiect de activitate care vor avea nevoie de materie primă de la Complexul Energetic Oltenia. Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că vor fi realizate investițiile necesare pentru ca investitorul din Rovinari să poată să primească materia primă la fel ca fabrica din Turceni.

Interesul CEO este să nu mai depoziteze gipsul

Daniel Burlan a mai declarat că este în avantajul companiei să nu mai depoziteze materialul folosit pentru desulfurare și acesta să fie utilizat.

„Știu că există discuții și de o parte, și de alta. Sunt și cei de la Turceni care au anumite solicitări, și cei de la Rovinari care vor să construiască o fabrică în zonă. Am promis că îi ajutăm pe cei de la Rovinari cu terenul și trebuie să construim și instalația de uscare. Este și obiectivul nostru dacă există interes pentru acel material pe care noi nu mai trebuie să îl depozităm. În plus, vor fi și locuri noi de muncă.

Eu cred că nu trebuie să își facă probleme nici cei de la Turceni care, este adevărat, au avut probleme cu materia primă de la Termocentrala Turceni, din motive obiective, și nici cei de la Rovinari, dacă vor deschide o fabrică. Vor avea suficientă materie primă din partea Complexului Energetic Oltenia. Folosim foarte multă pulbere de calcar în procesul de desulfurare a gazelor de ardere și o să fie pentru ambele fabrici“, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

De exemplu, dacă Termocentrala Rovinari are în funcțiune trei grupuri energetice este nevoie în fiecare zi o cantitate de aproape o mie de tone de pulbere de calcar pentru desulfurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Au schimbat rolurile. Bayern a jucat tiki-taka și a...

Bayern Munchen se poate spune că este...

ȘTIRI GdS

Sindicaliștii din învățământ protestează față de amânarea creșterii salariilor

Educația nu este „cârciuma” sistemului bugetar și „intenția de a nu se acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie...

De ce nu cresc salariile profesorilor. Orban, explicație ...

De ce nu cresc salariile profesorilor. Cum a explicat premierul Ludovic Orban amânarea creşterii salariilor pentru profesori.

Zece avioane IAR-99, modernizate la Craiova cu 68 milioane...

Zece avioane IAR-99 vor fi modernizate la Craiova cu 68 milioane de euro. Vezi la ce vor servi aeronavele după ce vor fi schimbate complet.

IGPR: Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu,...

Poliţiştii au indisponibilizat, în urma unei acţiuni desfăşurate pe perioada a trei zile, peste 8.000 de tone de azotat de amoniu pentru...

Serbia impune test negativ COVID-19 pentru persoanele care vin...

Guvernul Serbiei a decis că persoanele care vin din România trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ Covid-19. Măsura intră în vigoare...

UE a încheiat un acord pentru a cumpăra în...

Uniunea Europeană a încheiat un acord să cumpere cel puțin 300 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-Covid-19 realizat de...