10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO anunță că din 2026 termocentralele din Dolj nu vor mai folosi cărbune

CEO anunță că din 2026 termocentralele din Dolj nu vor mai folosi cărbune

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că de la 1 ianuarie 2026 termocentralele din Dolj nu vor mai folosi cărbune pentru a produce energie electrică.

Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că acest lucru a fost stabilit în Planul de restructurare și decarbonare valabil pentru perioada 2020-2025.

Burlan a precizat că grupurile energetice de la Ișalnița și Craiova 2 vor funcționa exclusiv pe gaze naturale, iar carierele miniere din județul Gorj nu vor mai trimite cărbune în județul vecin. Planul de restructurare prevede construirea a două grupuri pe gaze naturale la Ișalnița. De asemenea, un grup pe gaze naturale va fi construit la Termocentrala Turceni.

„Potrivit Planului la care lucrăm cu firme de consultanță și pe care trebuie să îl depunem pentru aprobare la Comisia Europeană pentru a putea beneficia de ajutorul de salvare, trecem toate grupurile din Dolj pe gaze naturale. Și Ișalnița, și Craiova 2 vor fi exclusiv pe gaze naturale de la 1 ianuarie 2026. Vom mai avea grupuri energetice pe cărbune doar la Turceni și Rovinari. La Rovinari este în modernizare blocul energetic 5, care va fi gata în 2022. Vom mai monta două cazane noi pe cărbune la Rovinari, și două la Turceni. Vor fi cu eficiență sporită. Așadar, vom mai avea în final trei grupuri pe cărbune la Rovinari și două la Turceni“, a declarat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Pierderi pe primele şase luni la CEO

Planul celor de la Complexul Energetic Oltenia trebuie să fie implementat pentru ca societatea să nu returneze ajutorul de salvare pe care îl primește de la stat. Comisia Europeană trebuie să aprobe în această toamnă Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și să înceapă investițiile.

„Deja se lucrează la studiile de fezabilitate pentru grupurile de gaze naturale. Acestea ne vor indica exact puterea instalată. Se vor închide și patru cariere miniere prin epuizarea zăcământului. În următorii patru ani și jumătate trebuie să construim și parcuri fotovoltaice în Gorj și în Dolj și să modernizăm microhidrocentralele de la Ișalnița și de la Turceni. Nu avem altă variantă pentru a primi ajutorul de salvare. Vom primi în total 7,2 miliarde de lei. Sunt bani din care vom achita și certificatele de CO2. Din 2026 vom plăti mai puțin pentru certificatele de CO2 și CEO va avea undeva la 7.500 de angajați, din peste 12.000 cât are astăzi. Cei care vor pleca din companie până în 2025 se vor pensiona“, a mai spus Daniel Burlan.

Acesta a declarat că la şase luni compania înregistrează pierderi de până în 500 de milioane de lei, din cauza costurilor cu certificatele de CO2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS