21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuget de 94,7 milioane de lei pentru finalizarea hidrocentralelor din Defileul Jiului

Buget de 94,7 milioane de lei pentru finalizarea hidrocentralelor din Defileul Jiului

Este nevoie de 94,7 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la Acumularea Hidroenergetică Livezeni-Bumbești, din Defileul Jiului.

Este vorba de două hidrocentrale cu o putere instalată de 65,14 MW, respectiv 259 Gwh pe an. Bugetul necesar finalizării lucrărilor este menționat în Planul național de relansare economică prezentat săptămâna aceasta de către autoritățile centrale. Hidrocentralele de la Bumbeşti şi Dumitra sunt aproape gata, fiind finalizate în procent de 90%.

Până acum a fost cheltuită suma de peste 155 de milioane de euro, însă lucrările au fost blocate, pe ultima sută de metri, în instanţă, de organizaţiile de mediu. Astfel, autorizaţia de construire a fost anulată, pe motiv că hidrocentralele cu aducţiune subterană vor diminua în mod considerabil debitul râului Jiu.

Ar fi afectată populația de pești și vidra. În anul 2017, Curtea de Apel București a anulat autorizația lucrărilor, la cererea organizațiilor de mediu.

Tot încearcă să obțină o nouă autorizație

Ministerul Energiei, iar acum Ministerul Economiei, încearcă de doi ani să obţină o nouă autorizaţie pentru a finaliza restul de lucrări. Este vorba de amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești, județele Gorj și Hunedoara.

Obiectivul de investiţii face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și cea de nord a județului Gorj, pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești.

Demararea investiției a fost aprobată încă din anul 2004, iar lucrările propriu-zise au început în anul 2005. În 15 ani, România nu a reușit să finalizeze cele două hidrocentrale de pe râul Jiu, deși, teoretic, lucrările ar fi trebuit să fie gata în patru-cinci ani.

Producția de energie electrică din aportul natural de apă va fi de 259 GWh pe an, suficientă pentru a alimenta un oraş cu 100.000 de persoane, respectiv municipiul Târgu Jiu şi câteva comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS