32.8 C
Craiova
joi, 5 august, 2021
Știri de ultima orăActualitateMonumentul de la Padeș va fi reabilitat cu peste 800.000 de lei

Monumentul de la Padeș va fi reabilitat cu peste 800.000 de lei

Autoritățile locale și județene se implică în reabilitarea Monumentului „Proclamației de la Padeș“, aflat în Câmpia Soarelui, din localitatea gorjeană Padeș.

Bugetul pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea și punerea în valoarea a monumentului este de peste 817.000 de lei. Obiectivul nu a mai beneficiat în ultimele decenii de lucrări de reabilitare și punere în valoare. Măsura de a schimba înfățișarea monumentului are legătură cu evenimentele pregătite anul viitor de autoritățile județene. Anul 2021 a fost declarat Anul „Tudor Vladimirescu“.

Se vor marca 200 de ani de la Revoluția de la 1821. Și la Târgu Jiu a fost luată decizia de a moderniza și pune în valoare Parcul „Tudor Vladimirescu“ și statuia Domnului Tudor, amplasată în zona respectivă. În acest sens, a fost realizat proiectul de modernizare pentru parc și pentru monumentul de la Târgu Jiu.

Padeș, loc turistic și de pelerinaj

Proclamația de la Padeș reprezintă un document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot „norodul omenesc“ din Țara Românească, și care cuprinde o serie de revendicări, printre care împărțirea pământurilor boierilor și mănăstirilor către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și slobozenie.

Tudor a semnat o înțelegere cu Comitetul de oblăduire prin care Tudor urma să ridice „norodul la arme“, având drept obiectiv înlăturarea regimului fanariot. Conținutul prea revoluționar al Proclamației de la Padeș i-a speriat pe boieri, care au trimis corpuri de oaste pentru a-l opri.

Adresându-i-se lui Nicolae Văcărescu, unul dintre cei însărcinați cu înfrângerea oștirii pandurilor, Tudor arată că „pesemne dumneata pă norod, cu al căror sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieresc, îl socotești nimic, și numai pe jefuitori îi numeri patrie… Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“. Diplomat, Tudor asigură în permanență pașalele de la Dunăre și Poarta Otomană că poporul s-a revoltat din cauza „cumplitelor patimi ce suferă din partea unirii pământenilor boieri, cu cei după vremi trimiși domni și ocârmuitori acestui norod“.

Tudor Vladimirescu s-a născut la Vladimir, Gorj. În comuna respectivă se află și Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”.

Un italian, implicat în ridicarea monumentului

Este de precizat că, în anul 1921, Comitetul școlar din Padeș, prin îndemnul învățătorului  N.I. Spineanu, în centrul „meterezelor“ lui Tudor Vladimirescu, a îngrădit un loc de doi metri pătrați, unde s-a ridicat pentru început o troiță de stejar cu însemnarea „Tudor Vladimirescu 1821-1921“.

„La această troiță, în data de 9 iunie 1921, s-a sărbătorit cu mare fast împlinirea a 100 de ani de la mișcarea revoluționară condusă de Tudor Vladimirescu. Au participat foarte mulți locuitori ai Plaiului Cloșanilor, cât și din comunele limitrofe. Peste şase ani de la ridicarea troiței, în anul 1927, sub conducerea aceluiași grup școlar, pădeșenii au început demersurile pentru construirea monumentului de piatră. A fost ales, ca specialist pe probleme de arhitectură, arhitectul State Baloșin. Celebrul arhitect State Baloșin, un fiu al satului, a întocmit planurile construcției, asumându-și răspunderea pentru construcția acestui monument. Monumentul urma să fie construit masiv din piatră în forma unui trunchi de piramidă. Lucrările de construcție ale monumentului au început după data de 25 iunie 1933, atunci când Comitetul școlar Padeș a stabilit pe bază de proces-verbal măsuri concrete de începere a construcției monumentului de la Padeș, antreprenor al construcției fiind desemnat Carol Umberto“, conform Primăriei Padeș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Starea de alertă s-a prelungit cu încă 30 de...

Joi, înaintea ședinței de Guvern, a avut loc o...

ȘTIRI GdS