13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este ziua drapelului naţional

Astăzi este ziua drapelului naţional

Anual, la 26 iunie, marcăm decizia din 1848 a guvernului revoluţionar care decreta tricolorul drept steag al tuturor românilor. Iniţial, culorile (albastru, galben şi roşu) erau dispuse pe orizontală. Schimbarea pe verticală a fost hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene.

Pe continent, drapel cu 3 benzi – similar cu al României – mai au Franța, Italia și Belgia, dar culorile acestora sunt diferite.Cu ocazia sărbătorii, Palatul Cotroceni este iluminat în culorile drapelului.

26 iunie – ziua drapelului naţional – este o zi specială în calendarul celor care simt româneşte, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, reamintind că vineri se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel naţional.

„Utilizat ca simbol, pentru prima dată, de pandurii lui Tudor Vladimirescu, în 1821, şi consacrat ca drapel al românilor în timpul Revoluţiei din 1848, tricolorul exprimă tot ceea ce înseamnă patrie, neam, trecut, prezent şi viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, în entuziasmul care a insuflat în conştiinţa românilor idealurile de mândrie, dragoste de ţară, dorinţa de unitate şi independenţă. În contextul Revoluţiei din 1848, în numele libertăţii şi unităţii de neam, tricolorul a fost arborat, pentru prima dată, ca simbol al luptei celor care au înfăptuit acel act, ‘Stindardul libertăţii’, Guvernul revoluţionar decretând ca ‘Tricolorul’ să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

El spune că, între simbolurile naţionale, „Drapelul se distinge prin semnificaţie, profunzime şi încărcătură spirituală” – „culorile – roşu, galben şi albastru – sunt împărţite în mod egal şi reprezintă principiul egalităţii, orientarea în sus semnificând verticalitatea, iar cifra trei numărul perfect”.

Nicolae Ciucă afirmă că „Tricolorul se află în inimile noastre şi, de aceea, sărbătoarea Zilei Drapelului Naţional este, şi cu siguranţă va rămâne, o sărbătoare dragă tuturor românilor, oriunde s-ar afla”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS