11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTudorel Toader rămâne membru în Comisia de la Veneția

Tudorel Toader rămâne membru în Comisia de la Veneția

Tudorel Toader rămâne membru în Comisia de la Veneția, chiar dacă Guvernul Orban a cerut eliberarea sa din funcție.

Surse diplomatice si surse apropiate Conslilului Europei au explicat pentru Ziare.com ca Plenul Comisiei de la Venetia a decis sa nu puna cererea de revocare pe ordinea de zi.

„Aceasta ar fi creat un precedent foarte periculos. Pe langa statele membre ale Consiliului Europei, mai sunt parte Kazahstan, Kyrgystan, Republica Kosovo, Maroc sau Algeria, state care nu au totusi standarde europene. Ar fi putut dupa aceea sa curga cu asemenea solicitari,” explica sursele citate.

Fostul ministru al Justitiei ar fi avut în ultima perioadă un rol mai degrabă decorativ. „El nu a participat la redactări de rapoarte sau vizite de lucru în ultimii ani. Nu vorbea decât cu translator și nu intervenea în dezbateri,” susțin sursele citate.

În acest moment Tudorel Toader s-ar afla într-o situație stânjenitoare. „Chiar dacă nu s-a pus în discuție cererea de revocare, totuși Comisia are pe agenda ordonanțele de urgență care au fost aspru criticate de Comisie,” precizează sursele citate.

Reactia lui Tudorel Toader

Pe de altă parte, Tudorel Toader declara pentru blogul ziaristului Ion Cristoiu că nu a primit decizia, doar a fost înștiințat printr-un mesaj.

Fostul ministru a precizat că nu consideră că gestul i-a adus prejudicii la forul european, ci mai degrabă în țară. „Eu sunt la Comisia de la Veneția de 15 ani. Am fost judecator, agent de legătură, iar acum sunt membru titular. Însă, acolo nu se iau așa deciziile. Cei de la comisie știu că guvernele, în toate țările, se schimbă, și că fiecare vrea să își pună omul lui.

Ce pot să le reproșez celor care au cerut revocarea este faptul că nu au tinut seama de felul în care am acționat eu în chestiunea recursului compensatoriu, motivul pentru care au cerut asta. Le-am spus de o sută de ori că a început de pe vremea lui Cioloș, că eu am avizat negativ și am transmis la CCR punctul de vedere al ministerului, în sensul că legea este neconsituționala”, a explicat Tudorel Toader.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS