5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDepozitul de fructe din Bustuchin, construit de spanioli, blocat din cauza pandemiei

Depozitul de fructe din Bustuchin, construit de spanioli, blocat din cauza pandemiei

Depozitul de fructe din comuna gorjeană Bustuchin, construit de un investitor spaniol, nu poate fi folosit, din cauza pandemiei de coronavirus.

Investiția de peste 700.000 de euro este aproape finalizată. Mai este nevoie de o instalație de refrigerare. Echipamentul trebuie să fie adus din Spania. Din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus, investitorul spaniol, care de mai mulți ani a sosit la Bustuchin, nu a putut să aducă și echipamentul de refrigerare, astfel încât fructele din zonă să poată fi păstrate în condiții optime, timp de mai multe luni.

Acest lucru îi pune în încurcătură pe unii localnici din zonă și din împrejurimi care au investit în plantații de muri. Acestea au intrat pe rod și oamenii sunt obligați să vândă imediat marfa, pentru că este perisabilă. În plus, fructele sunt afectate din cauza ploilor abundente căzute în ultimele săptămâni. Prin urmare, este nevoie de recoltare și desfacere imediată în țară sau la beneficiari din afara țării.

Acest lucru este destul de complicat, având în vedere că este vorba de zeci de tone de mure. Dacă ar fi putut finaliza depozitul, respectiv în condițiile în care ar fi existat instalația de refrigerare, murele ar fi putut fi păstrate până la şase luni.

Trebuie să salveze recolta

Primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, a declarat că se fac demersuri pentru ca recolta să nu fie compromisă și să poată fi vândută către diverși beneficiari.

„Sunt zeci de tone de mure care acum vor fi recoltate. Dacă aveam depozitul la dispoziție, puteau fi depozitate acolo până la 50-60 de tone de mure și puteau fi comercializate înspre finalul anului, când era cerere și mai mare, și în sezonul rece prețurile sunt altele. Eram foarte aproape de final și mai trebuia instalația de refrigerare“, a declarat primarul din Bustuchin.

Nevoia de depozite

Edilul şef a precizat că este nevoie de construirea mai multor depozite de acest fel. „Din cauza pandemiei, echipamentele nu au mai putut fi aduse. În Spania au fost probleme foarte mari ca urmare a pandemiei de coronavirus. Vedem acum ce se poate face. Este un depozit care poate salva fructele localnicilor. Știu că sunt inițiative să fie realizate astfel de depozite de fructe și în Polovragi, la Cojani. Este nevoie de așa ceva în Gorj pentru că avem destule plantații și livezi. Multă lume se orientează către asemenea activități în domeniul agricol. În Gorj sunt cantități mari de mure, afine, fragi. Pot fi cultivate și pot fi recoltate cantități și mai mari și de mure, căpșuni, zmeură, plus alte fructe foarte apreciate“, a declarat Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

În comună funcționează o cooperativă agricolă de producție, după model spaniol, însă mai sunt multe de făcut până când lucrurile să intre pe făgașul normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS