17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de cultivatori au participat la primul festival al lavandei

Zeci de cultivatori au participat la primul festival al lavandei

Primul festival al lavandei a fost organizat în premieră, marți, în județul Gorj, la Târgu Jiu.

Zeci de cultivatori de lavandă din județ s-au întâlnit în localitatea componentă Polata, din Târgu Jiu. Organizatori ai evenimentului au fost Clubul Rotary din Târgu Jiu, Asociația pentru Democraţie Educație Respect şi Lavandinne.

Organizatorii își propun ca Festivalul Lavandei să fie doar prima dintre acțiunile menite să-i sprijine, la nivel de județ, pe antreprenorii locali și pe cultivatorii de lavandă din județ.
Manifestările au avut loc în apropierea unui câmp de lavandă. Decorul a fost deosebit, iar atmosfera a fost asigurată de muzica clasică. Invitat special al evenimentului a fost Cvartetul Accente.

Festivalul a debutat cu prezentarea unor antreprenori locali care și-au expus experiența în ceea ce privește cultivarea lavandei și a oportunităților în afaceri pornind de la această plantă. Nu au lipsit nici standurile cu lavandă uscată sau proaspătă ori cu produse naturale din lavandă. Manifestările s-au încheiat cu o expoziție de pictură.

O afacere care cere răbdare

Lavanda se plantează numai pe soluri fertile. Planta înflorește de două-trei ori pe an, în perioada mai-septembrie. Recoltarea se face abia după ce planta a înflorit. Producătorii de ulei de lavandă au nevoie de flori proaspete, recoltate în urmă cu cel mult 24 de ore.

Le pot folosi și pe cele uscate, dar procesul de distilare e mai greu, iar producția de ulei mai mică. Producătorii mai mari sau mai mici vor putea vinde florile uscate către companiile farmaceutice sau către firmele din industria cosmeticelor și nu numai. Sunt cel puțin 20 de societăți în țara noastră care cumpără flori de lavandă pentru a le utiliza la ceaiuri aromatice sau pentru prepararea de uleiuri și tincturi.

Florile mai sunt cumpărate și de producătorii de produse antiinsecte, de odorizante, dar și cei care fac aranjamente florale. Lavanda tratează o serie de afecțiuni, fiind folosită, printre altele, pentru calmarea durerilor reumatice. Specialiștii denumesc lavanda „aurul mov”.
Prețurile pe site-urile de specialitate sunt între 40 și 70 de lei kilogramul de lavandă uscată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS