12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia acuză un proeminent cercetător de trădare pentru că ar fi transmis ”secrete de stat” Chinei

Rusia acuză un proeminent cercetător de trădare pentru că ar fi transmis ”secrete de stat” Chinei

Un proeminent cercetător rus a fost acuzat de trădare de către procurorii de stat din Rusia, care spun că omul de știință a transmis secrete de stat Chinei, a declarat luni avocatul acestuia, relatează Reuters.

Potrivit avocatului, clientul său ar putea să fie condamnat cu până la 20 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

Valery Mitko, preşedintele Academiei de Ştiinţe Arctice din Rusia cu sediul la Sankt-Petersburg, este în arest la domiciliu de când autoritățile l-au acuzat de înaltă trădare în februarie.
Ivan Pavlov, avocatul său, a spus că academicianul merge de două ori pe an în China pentru a vorbi în calitate de conferenţiar invitat şi a negat că acesta ar fi divulgat secrete de stat autorităţilor chineze.

Mitko a călătorit în China cu documente pentru conferinţele sale, dar acestea conţineau doar informaţii academice şi din surse deschise, declară avocatul Pavlov.

„Nu existau deloc secrete de stat în acele documente. Considerăm aceste acuzaţii ca fiind absurde”, a spus Pavlov.
O sursă a spus pentru agenția de știri Interfax că Mitko a fost acuzat că a oferit Chinei informații referitoare la metode folosite pentru detectarea submarinelor.

Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis străinilor presupuse materiale sensibile. Criticii Kremlinului spun că arestările sunt adesea rezultatul paranoiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS