17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia pe locul 22 în topul celor mai sigure ţări

România pe locul 22 în topul celor mai sigure ţări

Indexul Global al Păcii 2020 arată că România a urcat pe locul 22 în topul siguranței la nivel global, fiind cu trei poziții mai sus decât în 2019

Indexul Global al Păcii este un raport întocmit anual de către Institute for Economics & Peace (IEP).

Indexul Global al Păcii 2020 ia în calcul 163 de state independente și teritorii, pe care le ordonează în funcție de nivelul de pace din fiecare.

Raportul de anul acesta arată că nivelul păcii la nivel global a scăzut, în medie cu 0,34% pentru fiecare țară. Aceasta este cea de-a noua deteriorare a valorilor din ultimii 12 ani. Începând cu 2008, nivelul păcii a scăzut la nivel global cu 2,5%.

 În 2020, România a depășit Ungaria, care a coborât 5 poziții, până pe locul 24. România are scorul 1,541 pe scara păcii.

Cea mai sigură țară rămâne Islanda, urmată de Noua Zeelandă și Portugalia. După podium urmează Portugalia, Austria, Danemarca, Canada și Singapore.

Pe locul 8 se află Cehia, urmată de Japonia și Elveția. Japonia a intrat în top și a înlocuit Slovenia, care a coborât pe 11.

Reversul acestui top arată că între cele mai nesigure țări din lume avem Afganistan, Siria și Irak. Urmează Sudanul de Sud, Yemen, Somalia, Libia, Republica Democrată Congo și Republica Centrală Africană. Pe locul 10 ”din coadă” se află Rusia.

În mod interesant, Coreea de Nord este doar pe locul 151 din 163, deasupra Rusiei, de exemplu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS