27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul așteaptă reluarea lucrărilor la varianta ocolitoare din Târgu Jiu

Prefectul așteaptă reluarea lucrărilor la varianta ocolitoare din Târgu Jiu

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, așteaptă reluarea lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu.

După cum se ştie, instanța a dat câștig de cauză firmei Secol. Aceasta a fost singurul ofertant de la licitația organizată acum un an de Ministerul Transporturilor. Comisia de licitație a contestat însă participarea firmei Secol și s-a ajuns la instanța de judecată. Recent, compania de construcții a primit câștig de cauză. Rămâne de vâzut dacă va avea loc o nouă licitație sau vor fi demarate lucrările.

Acestea au o valoare de peste 200 de milioane de lei. Varianta ocolitoare ar fi trebuit să fie gata în octombrie 2016. „Sper să nu mai fie niciun fel de impedimente și să nu se ajungă în situația de a fi reluată licitația. Atunci vom mai pierde şase luni, deci se va ajunge în 2021 cu lucrările și va fi încă un an pierdut.

Dacă se vor apuca anul acesta de lucrări va fi altă situație, în ceea ce privește apropierea de termenul de finalizare”, a declarat Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj.

Lucrările sunt realizate în procent de 40%

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, începute în 2014, sunt realizate în procent de 40%. Prima licitație a fost câștigată de compania Collini Lavori, care nu a mai putut duce însă lucrările până la final.

Acestea ar fi trebuit să fie gata în toamna anului 2016. Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu va avea o lungime de aproape 20 de kilometri. Într-o perioadă de 18 luni, pe varianta ocolitoare Târgu Jiu trebuie construite trei noduri rutiere, două intersecţii giratorii, patru poduri şi opt pasaje.

După finalizarea lucrărilor, cu o valoare estimată de 207,096 milioane de lei, fără TVA, accesul pe această variantă se va face din DN 66 (E 79), de la km 69+800 (kilometraj pe DN 66), atât către est (14,909 km), cât şi către vest (5,078 km). Perioada minimă de garanţie a lucrărilor va fi de minimum cinci ani, dar poate fi majorată până la șapte ani.

Va lega două drumuri naționale

Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km.

Varianta vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS