16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO măsoară noxele pentru a acorda condiții deosebite de muncă pentru mii de salariați

CEO măsoară noxele pentru a acorda condiții deosebite de muncă pentru mii de salariați

Angajații Complexului Energetic Oltenia vor acorda în continuare condiții deosebite de muncă salariaților. Este vorba de mai bine de jumătate dintre angajații din carierele miniere și din termocentralele colosului energetic.

În fiecare an, compania acordă condiții deosebite de muncă, în baza unor analize efectuate de experți. Și anul acesta, au fost alocate fonduri pentru realizarea măsurătorilor respective, la carierele miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de sute de determinări care vor fi realizate până la finalul acestui an, în baza unui contract de prestări servicii.

Vor fi măsurate noxele profesionale, după cum urmează: pulberi, zgomot, vibrații (EL CFU Motru) și noxe chimice (UPRUM Rovinari). De precizat că pulberile de cărbune și zgomotul produs de echipamente și utilaje vor fi determinate la nouă cariere miniere. Este vorba de carierele miniere Tismana, Pinoasa, Peșteana, Roșia, Husnicioara, Roșiuța, Lupoaia, Jilț Nord și Jilț Sud.

Compania lucrează la un plan de restructurare

Condițiile deosebite de muncă reprezintă un avantaj acordat salariaților, iar aceștia vor putea ieși mai devreme la pensie. În baza actualei legislații, salariații din Complexul Energetic Oltenia, care beneficiază de condiții deosebite de muncă și au un anumit stagiu de cotizare, pot ieși la pensie la vârsta de 55 de ani.

Este de amintit că vârsta medie la Complexul Energetic Oltenia este de peste 50 de ani și mai bine de 5.000 de mineri și energeticieni urmează să se pensioneze până în 2025. Astfel, compania va rămâne peste 5 ani cu 7.800 de angajați. În același timp, vor fi închise patru cariere miniere și vor fi construite patru grupuri pe gaze naturale, la termocentralele Ișalnița, Craiova 2 și Turceni. Singura termocentrală care va avea doar grupuri pe gaze naturale va rămâne cea de la Rovinari.

În prezent, conducerea Complexului Energetic Oltenia lucrează la un plan de restructurare prin care vor fi implementare măsurile amintite mai sus. Planul este obligatoriu și trebuie vizat de Comisia Europeană, pentru că societatea a beneficiat de un ajutor de salvare de 251 de miliioane de euro în 2020 pentru plata certificatelor de CO2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS