18.3 C
Craiova
marți, 7 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Eventuala retragere a trupelor americane din Germania stârnește îngrijorare

Eventuala retragere a trupelor americane din Germania stârnește îngrijorare

Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat sâmbătă că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane, notează Agerpres.

„Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american”, a declarat Peter Beyer pentru dpa.

Comentariile responsabilului german au venit ca răspuns la relatările din presa americană şi germană conform cărora preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă mii de soldaţi din Germania.

9.500 de militari retrași din Germania

The Wall Street Journal a scris vineri că Trump a ordonat ca 9.500 de militari americani să fie retraşi din Germania, aliat al NATO care găzduieşte aproximativ 34.500 de militari. Revista Der Spiegel a relatat la rândul său că între 5.000 şi 15.000 de militari vor fi retraşi până în toamna acestui an.

„Nu este vorba doar despre 9.500 de soldaţi, ci şi de familiile lor, o estimare de 20.000 de americani, a adăugat Beyer. ”Aceasta ar rupe podurile transatlantice”, potrivit lui.

Nu a existat nicio confirmare oficială a acestor informaţii de către niciuna dintre părţi.

Parlamentarul Johann Wadephul, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Uniunii Democrat-Creştine (CDU, la guvernare), a declarat sâmbătă că aceste informaţii şi aparenta lipsă de consultare sunt un alt semn că Europa trebuie să devină mai autonomă în probleme de apărare.

„Planurile demonstrează că administraţia Trump ignoră sarcina de bază a conducerii: menţinerea partenerilor de alianţă implicaţi în procesul de decizie”. „Toată lumea beneficiază de unitatea alianţei; numai Rusia şi China beneficiază de dispute. Washingtonul ar trebui să fie mai conştient asta”, a spus el.

Speculaţia că administraţia Trump ar putea retrage trupele din Germania – care găzduieşte cea mai mare desfăşurare militară americană din Europa – a circulat mult timp. Fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell a ameninţat cu o astfel de retragere anul trecut. Într-un interviu acordat dpa, el a spus că este „jignitor” că factura pentru desfăşurarea pe teritoriul Germaniei trebuie plătită de contribuabilii americani, în timp ce „germanii ajung să-şi cheltuiască surplusul pentru programe naţionale”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tu ai canalizare pe strada ta?

Mai mult de un sfert din străzile...

ȘTIRI GdS

Fără izolare sau carantină pentru mai multe țări UE

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat luni Hotărârea nr.34 privind stabilirea listei țărilor membre UE și ale Spațiului Economic European,...

SUA, 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19

Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit cifrelor prezentate de worldmeters.info citat de Mediafax.

Tu ai canalizare pe strada ta?

Mai mult de un sfert din străzile Craiovei nu au canalizare. Posibilitatea ca acestea să beneficieze de o rețea de canal sunt...

Tel Drum repară, în sfârşit, gurile de canal de...

Gurile de canal de pe strada Râului din Craiova au intrat, în sfârşit, în reparaţii.

Covid Dolj: Internări ca în vârful pandemiei

Internări ca în vârful pandemiei la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Secţia ATI e aproape de capacitatea maximă, iar numărul de...

Controversata cofeină. Când ne ajută şi când dăunează organismului?

Cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume și are ca surse naturale de proveniență cafeaua, ceaiul și cacaoa.