10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaticanul adoptă o lege anticorupție fără precedent

Vaticanul adoptă o lege anticorupție fără precedent

Vaticanul a a făcut publică luni, o lege fără precedent care să ofere un control asupra licitațiilor pentru cheltuielile sale interne, o lege menită să prevină corupția și să economisească bani în mijlocul crizei financiare generată de pandemie, potrivit AFP.

Textul, publicat luni, este rodul a patru ani de muncă.

Papa Francisc a fost ales în 2013, în special, pentru a pune ordine în finanțele Vaticanului, o reformă anevoioasă, care a întâmpinat rezistența în anumite „dicasterii” (ministere) care gestionează fondurile într-un mod foarte autonom și nu foarte transparent.

O obligație de licitație cu standarde internaționale transparente, care vizează o mai bună administrare a resurselor, este o mini-revoluție pe coridoarele Vaticanului.

Inițiativa Papei cu privire la „standardele de transparență, control și concurență în procedurile de atribuire a contractelor publice către Sfântul Scaun și Statul Vatican” va centraliza și planifica cheltuielile care sunt în prezent foarte fragmentate.

În introducerea sa, Papa subliniază că noua lege va „reduce semnificativ pericolul corupției” pentru toți cei aflați în poziții decizionale.

Lupta împotriva corupției în lume este unul dintre elementele fundamentale ale pontificatului lui Francisc, care a fost recent șocat de o anchetă internă privind o posibilă corupție legată de investițiile imobiliare făcute de către Sfântul Scaun din Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS