14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsuri de relaxare anunţate de autorităţi începând cu 1 iunie 2020

Măsuri de relaxare anunţate de autorităţi începând cu 1 iunie 2020

România se află, începând cu 1 iunie 2020, la jumătatea perioadei stării de alertă, instituite în ţara noastră începând cu data de 15 mai 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au declarat, în mai multe rânduri, că măsurile de relaxare vor fi aplicate gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

În perioada 15 mai-30 mai 2020, autorităţile au făcut mai multe anunţuri şi declaraţii cu privire la măsurile aplicate odată cu „valul al doilea de relaxare”, începând cu 1 iunie. Cel mai adesea, au fost aduse în discuţie deschiderea teraselor şi posibilitatea desfăşurării spectacolelor în aer liber.

La 28 mai, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 26 prin care se prevăd măsurile de relaxare aplicabile începând cu data de 1 iunie. În aceeaşi zi, Guvernul a aprobat modificarea Anexei 3 a Hotărârii de Guvern nr. 394/2020 privind starea de alertă (prin Hotărârea nr. 434 din 28 mai 2020), pentru a permite, începând cu 1 iunie, relaxarea în mai multe domenii de activitate, conform măsurilor adoptate prin Hotărârea CNSU.

Astfel, printre măsurile de relaxare prevăzute de Hotărârea nr. 26 şi aplicabile începând cu 1 iunie se numără: desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; desfăşurarea spectacolelor şi concertelor în aer liber; ridicarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor în afara localităţii; reluarea transportului feroviar şi rutier internaţional; deschiderea teraselor în aer liber; permiterea accesului pe plajă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară etc.

În privinţa restricţiilor, rămân închise mall-urile, şcolile, grădiniţele, spaţiile de joacă. În continuare, zborurile din anumite ţări UE şi non-UE către România şi invers rămân suspendate. Jocurile de noroc, activităţile de fitness, activităţile în piscine, activităţile de tratament balnear rămân în continuare interzise. Obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii închise rămâne, de asemenea, în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS