13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTotuși, plajele se deschid de la 1 iunie. Ordinul comun a fost emis

Totuși, plajele se deschid de la 1 iunie. Ordinul comun a fost emis

Dupa mai multe informatii contradictorii ale autoritatilor, totuși, s-a luat o decizie. plajele se deschid de la 1 iunie.

Ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii (MS) împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru aprobarea normei privind măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în activităţile de operare a plajelor turistice a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.

Începând cu data de 1 iunie 2020 sunt permise activităţile de operare a plajelor turistice. Iar ordinul emis este valabil exclusiv pe perioada stării de alertă, informează un comunicat al MMAP transmis AGERPRES.

„Măsurile specifice cuprinse în Ordin sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfăşoară activităţi de operare a plajelor turistice, dar şi pentru toţi cetăţenii care vor utiliza plajele turistice de pe litoralul românesc. Setul de măsuri a fost realizat de experţii epidemiologi din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, se menţionează în comunicat.

Ce distanta va fi intre sezlonguri

În ceea ce priveşte măsurile specifice pentru protecţia turiştilor, acestea prevăd respectarea unei distante de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite. Este obligatorie păstrarea unei distanţe de doi metri atât între turiştii care nu fac parte din aceeaşi familie, cât şi de către personalul angajat.

Accesul la plajă se va realiza prin puncte semnalizate şi culoare unidirecţionale. Servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire.

„Dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută, administratorii plajelor au obligaţia de a restricţiona accesul publicului. Aceştia trebuie, de asemenea, să monitorizeze permanent starea de sănătate a personalului lucrător şi să interzică accesul persoanelor care prezintă simptome respiratorii specifice unor boli pulmonare sau semne specifice altor boli transmisibile. Orice suspiciune sau caz confirmat de COVID-19 va fi imediat notificată direcţiilor de sănătate publică judeţene”, se arată în document.

Plajele se deschid de la 1 iunie. Cine controleaza

Modul de aplicare a măsurilor specifice cuprinse în Ordinul comun va fi controlat de personalul de specialitate din cadrul MMAP, MS, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti. Controlul se mai face si prin intermediul structurilor de specialitate ale MEEMA şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Nerespectarea obligaţiilor prevăzute atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz. Raspunderea va fi atrasa conform legislaţiei pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, pentru activităţile de operare a plajelor turistice cuprinse în ordin, operatorii economici sau administratorii, după caz, din sectorul plajelor turistice, înainte de reluarea activităţilor, au obligaţia de a verifica starea de întreţinere a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor. Dar şi de a revizui planurile şi procedurile de igienizare, dezinfecţie şi de autocontrol pentru creşterea frecvenţei acestor operaţiuni.

De asemenea, alte obligaţii ale operatorilor economici sunt: asigurarea de dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor şi ustensilelor utilizate; igienizarea şi dezinfecţia cu substanţe biocide avizate, a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor, a grupurilor sanitare utilizate de personalul lucrător din cadrul operatorilor economici sau ale administratorilor, după caz, şi a celor utilizate de clienţi.

Ce alte masuri mai sunt obligatorii

Alte masuri: reinstruirea sub semnătură a personalului lucrător cu privire la regulile generale de igienă ce trebuie respectate la nivelul unităţilor, inclusiv asupra măsurilor suplimentare în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. La intrarea în unitate se va face un triaj observaţional al angajaţilor (accesul personalului cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis). Conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Mai este obligatorie asigurarea supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, prin încheierea de către medicul de medicina muncii a fiselor de aptitudini pentru personalul lucrător, cu modificările şi completările ulterioare; asigurarea distanţării fizice în rândul angajaţilor; asigurarea că personalul lucrător are efectuate cursurile privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, Cercetării si Tineretului nr. 1225/5031/2003 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu modificările şi completările ulterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS