16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersonalul căminelor de bătrâni e testat, beneficiarii ba!

Personalul căminelor de bătrâni e testat, beneficiarii ba!

Personalul din centrele de asistență din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj beneficiază de testare pentru depistarea coronavirusului, nu însă și beneficiarii.

Potrivit reglementărilor din starea de alertă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj este obligată să îi testeze de două ori pe lună pe salariații din centre. Nu există niciun fel de obligație în privința recoltării de probe și a testării beneficiarilor din instituțiile respective de ocrotire.

Cei mai afectați în fața coronavirusului sunt bătrânii cu boli grave. Ori în centrele DGASPC Gorj, 90% dintre bătrânii asistați se află în situația de a avea câte două sau trei afecțiuni grave. Este vorba de boli cardiovascolare, diabet, boli cornice în general care pot fi accentuate de prezența unui virus precum Corona.

Nu se mai rămâne în izolare la centru

În prezent, doar personalul este testat, deși majoritatea angajaților sunt asimptomatici. Astfel, ar putea să îi infecteze pe bătrâni sau pe copii și să nu își dea seama. A și fost cazul Centrului rezidențial de la Târgu Jiu, unde cinci angajați și trei copii sunt infectați. La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj sunt două cămine de bătrâni. La Complexul de Îngrijire și Asistență Suseni, cu o capacitate de 90 de locuri, în prezent sunt 80 de beneficiari.

De asemenea, la Complexul de Îngrijire și Asistență Dobrița, cu o capacitate de 61 de locuri, sunt 50 de beneficiari. Coronavirusul nu a ajuns în cele două cămine de bătrâni, dat fiind faptul că, până acum, au fost luate o serie de măsuri, precum izolarea personalului, la domiciliu sau la locul de muncă. În starea de alertă, izolarea nu mai este obligatorie.

Astfel, riscul transmiterii coronavirusului de către cei care ies din căminele de bătrâni a crescut. Așa s-a întâmplat și la Centrul pentru copii cu dizabilități de la Târgu Jiu, unde este un focar cu opt cazuri. Toate persoanele infectate se află acum în spital și toate sunt asimptomatice.

S-a ajuns la 123 de cazuri în Gorj

Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel: 70 de persoane în carantină instituționalizată, dintre care o persoană a intrat în carantină și 16 persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 de ore; 2.293 de persoane se află în autoizolare la domiciliu, dintre care 332 de persoane au intrat în autoizolare la domiciliu și 42 de persoane au ieșit din autoizolarea la domiciliu în ultimele 24 de ore; 123 de cazuri confirmate cu COVID-19 (pe raza județului Gorj), dintre care: 56 de persoane vindecate și externate; 56 de persoane (internate în spitale din județul Gorj), 4 persoane (internate în spitale din județele de domiciliu) și 7 persoane decedate.

De la începutul pandemiei, la nivelul județului Gorj s-au prelevat 2.179 de teste, dintre care 41 sunt în așteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS