1.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Reuniune de urgență a NATO, vineri, după decizia SUA de a se retrage din tratatul internaţional „Cer Deschis”

Reuniune de urgență a NATO, vineri, după decizia SUA de a se retrage din tratatul internaţional „Cer Deschis”

Ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi, vineri, pentru o reuniune de urgenţă, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional „Cer Deschis”, din cauza încălcării acestuia de către Rusia, a anunţat joi o sursă diplomatică, potrivit AFP.

„Reuniunea a fost convocată pentru vineri după-amiază”, pentru a analiza consecinţele deciziei anunţate de preşedintele american Donald Trump. Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie „efectivă în şase luni”, a precizat sursa citată.

Tratatul „Cer Deschis” (Open Skies Treaty) – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate, notează Agerpres.

La rândul său, Rusia a denunţat joi „lovitura” dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat.

Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali că intenţionează retragerea din tratatul „Cer Deschis”, deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi.

Retragerea SUA din acest tratat riscă să amplifice tensiunile cu Rusia şi să provoace nemulţumirea aliaţilor europeni şi a unor membri ai Congresului american.

Fostul preşedinte american Dwight Eisenhower a propus în anul 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă de Moscova.

Fostul preşedinte George H.W. Bush a reluat ideea în mai 1989, iar Tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002. În prezent, 35 de naţiuni participă la acest tratat.

În afară de SUA şi Rusia, la tratat participă Belarus, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Kîrgîzstanul a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat.

Până în prezent, în virtutea tratatului au fost efectuate peste 1.500 de zboruri de recunoaştere, în scopul creşterii încrederii pe plan internaţional prin intensificarea transparenţei asupra activităţilor militare, potrivit Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bill Gates s-a vaccinat anti-Covid-19

Miliardarul Bill Gates, fondatorul Microsoft, care în ultimele decenii...

ȘTIRI GdS

Bill Gates s-a vaccinat anti-Covid-19

Miliardarul Bill Gates, fondatorul Microsoft, care în ultimele decenii a făcut investiţii majore în ştiinţă, a anunţat pe Twitter că a fost vaccinat anti-Covid-19,...

Japonia înăspreşte pedepsele pentru încălcarea restricţiilor anti-Covid

Guvernul Japoniei a aprobat vineri două proiecte de lege menite să întărească eficacitatea măsurilor restrictive pentru contracararea răspândirii Covid-19. Dacă aceste proiecte vor fi...

Intrarea în SUA, doar cu test negativ

Toate persoanele care ajung în Statele Unite ale Americii pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru Covid-19,...

TikTok, blocată în Italia pentru utilizatorii a căror vârstă...

Italia a anunţat vineri că a blocat temporar accesul la TikTok utilizatorilor a căror vârstă nu este garantată. Măsura a fost luată de urgenţă,...

OMS: Măștile de pânză – la fel de eficiente...

Măștile de pânză (nonchirurgicale) sunt încă la fel de eficiente ca oricând, chiar și în fața variantelor noi de coronavirus, deoarece modul de transmitere...

AstraZeneca nu poate livra CE cantitățile de vaccin stabilite...

AstraZeneca a informat Comisia Europeană că nu va putea livra cantităţile iniţiale convenite de doze din vaccinul său anti-Covid-19 după ce va obţine autorizarea...