25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul cireșelor a scăzut la jumătate în câteva zile

Prețul cireșelor a scăzut la jumătate în câteva zile

Prețul cireșelor a scăzut la jumătate în doar câteva zile. Vremea frumoasă a grăbit coacerea cireșelor în livezile din județul Gorj și, astfel, pe piețe a intrat o cantitate mult mai mare de fructe, raportat la începutul lunii.

În cele două mari piețe din municipiul Târgu Jiu, respectiv Piața Centrală și Piața 9 Mai, prețul mediu al kilogramului de cireșe autohtone era duminică de 8 lei. Existau mese ale producătorilor locali unde prețul afișat era de 7 lei și chiar de 6 lei per kilogram. Este vorba, în special, de fructe aduse din comunele vecine municipiului Târgu Jiu, precum Turcinești sau Stănești.

Aici există multe plantații de cireș și fructele se găsesc acum în cantități mari, dat fiind faptul că este sezonul cireșelor autohtone. Pe piață se regăseau și cireșe din import, în principal din Grecia. Prețul era de 15 lei kilogramul, diferența fiind însă de mărime. Fructele din Gorj nu sunt însă stropite și toate sunt bio.

Cantități și mai mari, dacă nu plouă

Comercianții sau producătorii au fost nevoiți să scadă brusc prețul și pentru că este vorba de cantități mari intrate pe piață în doar câteva zile, dar și din cauza faptului că târgujienii, și nu numai, trec mai întâi pe la alimentară, după care văd dacă le mai rămân bani pentru fructe, în special pentru cele de sezon. Este de așteptat ca în următoarele două săptămâni să continue să apară pe piața din Târgu Jiu cireșe autohtone și prețul chiar să scadă sub 6 lei.

De regulă, comercianții care nu sunt și producători cumpără cireșele la jumătate din prețul pieței, direct de la producător. Astfel, pentru cine vrea cireșe la preț de producător le poate găsi la doar 15 kilometri de Târgu Jiu, în comuna Turcinești. Iar sezonul cireșelor este abia la început. De la 1 iunie sunt așteptate producții mari de cireșe, dacă nu va ploua sau dacă fructele care acum sunt verzi nu se vor măni. Anul acesta, se anunță unul bogat în fructe, însă totul depinde de starea vremii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS