11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOile din Novaci urcă duminică la munte fără festival pastoral

Oile din Novaci urcă duminică la munte fără festival pastoral

Pentru prima dată în mai bine de o jumătate de secol, Festivalul pastoral „Urcatul oilor la munte” va avea loc fără public.

Manifestarea este programată duminică, în mediul on-line. Este un festival organizat în fiecare primăvară și marchează începutul transhumanței pentru păstorii din zona submontană a județului Gorj. Principalul punct de atracție al manifestărilor era Festivalul pastoral și parada portului ciobănesc.

De data aceasta, duminică, 17 mai, ansamblurile folclorice nu vor mai defila. Totul s-a mutat pe pagina de facebook a Casei de Cultură din Novaci. Ansamblurile invitate la festival au încărcat materiale de promovare pe pagina respectivă. Cele 23 de formaţii artistice de amatori din toată țara care ar fi trebuit să fie prezente pe 17 mai la Novaci, în vremuri normale, anul acesta vor fi prezente în mediul on-line.

Vizitatorii conturilor de facebook: Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Primăria și Consiliul Local Novaci, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj paginile formațiilor artistice implicate, începând cu ora 11.00, vor putea participa on-line la un maraton folcloric de la Dunăre în Maramureş, din Banat în Moldova cu olteni, ardeleni, moldoveni, oșeni, uniți prin tradiție pentru păstrarea obiceiurilor.

Ansamblurile participante

Gazdele Festivalului vor fi: Primăria oraşului Novaci, păstorii novăceni și Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci. Printre oaspeți se numără ansambluri folclorice de amatori renumite precum: Doina Crişului din Brad, Junii Petrileni din Petrila, Junii Petroșanilor din Livezeni, județul Hunedoara, Flori de maci din Cristuru Secuiesc, județul Harghita, Dor teiușean din Teiuș, Cluj, Mușeteanca din Însurăței, Brăila, Codrulețul din Tășnad și Florile Târnii din Târna Mare, Satu Mare, Ciobănaşul din Corbii de Piatră, județul Arges, Călușerii din Răşinari, Fluieraș din Jina, județul Sibiu, Formația de fluierași din Șugag, Tradiții Uiorene din Ocna Mureș, județul Alba, Izvorașul din Bratovoiești și Hora Desmățuiului din Bârca, județul Dolj, Hora Siretului din Bacău, Mocănașul din Săcele Brașov, Dor din Băbeni și Miorița din Vaideeni, județul Vâlcea, Liviu Dafinescu, din Baia de Fier, Cheile Oltețului, din Polovragi și Petrolul din Ticleni, județul Gorj”, potrivit unui comunicat al Casei de Cultură din Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS