19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul cireșelor nu scade sub 20 de lei la Târgu Jiu

Prețul cireșelor nu scade sub 20 de lei la Târgu Jiu

Prețul cireșelor rămâne unul ridicat la Târgu Jiu, cu toate că în comunele limitrofe există multe livezi de cireși.

Explicația este că pe piață nu a intrat încă o cantitate mare de cireșe de mai și nici nu sunt prea mulți producători care vând direct. Este vorba mai mult de comercianți. Aceștia merg și preiau marfa de la producătorii reali, iar pe tarabă prețul se dublează. Astfel, la producător în momentul de față prețul este de 8 – 10 lei, iar în piețele din municipiul Târgu Jiu kilogramul de cireșe costă 20 de lei.

În general, comercianții din Piața Centrală și Piața 9 Mai au o înțelegere când pe piață intră marfă nouă și păstrează toți același preț. Foarte greu cineva strică prețul și vinde mai ieftin. Doar în situația în care încep să apară producători cu o cantitate mai mare de legume sau fructe.

Dacă scapă de ploi, va fi o producție bună

Producătorii de cireșe, majoritatea aflați în zona submontană a județului Gorj, spun că anul acesta se așteaptă la o producție bună de fructe de toate felurile. Dar nu tot ce se vede acum în pomi rămâne până la vară sau până la toamnă. Acum sunt multe cireșe necoapte pe ramuri, aproape de toate soiurile, însă depinde dacă vor începe ploile sau vor avea loc furtuni cu grindină.

Acest lucru ar putea distruge o parte a recoltei. Și seceta este un factor care se va reflecta în producția de fructe din județul Gorj. Deja meteorologii anunță precipitații la jumătate în lunile mai, iunie și iulie, raportat la mediile multianuale. Este de așteptat ca de săptămâna viitoare să înceapă să se coacă și celelalte serii de cireșe de mai și pe piețele din Târgu Jiu să intre cantități mai mari de fructe.

Astfel, și prețul va scădea, iar cumpărătorii vor putea avea acces la primele fructe proaspete autohtone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS