14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAJOFM Gorj anunță o rată a șomajului de numai 3%

AJOFM Gorj anunță o rată a șomajului de numai 3%

Rata șomajului în județul Gorj este în continuare în scădere, ajungând la 3%. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj a dat publicității numărul șomerilor pe ultima lună.

Datele statistice nu arată deloc o creștere a numărului persoanelor care și-au pierdut locul de muncă, ci chiar o scădere a ratei șomajului. Acest lucru este pus pe seama inițiativei guvernului de a introduce șomajul tehnic plătit de stat. Angajatorii nu au mai renunțat la salariați, ci au preferat să le suspende contractele individuale de muncă și să îi trimită acasă, în șomaj tehnic.

Statul a plătit 75% din salariul angajatorului, iar, teoretic, acesta a stat acasă. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va demara verificări după 15 mai pentru a vedea dacă agenții economici au respectat prevederile ordonanței în baza căreia se acordă indemnizația de șomaj tehnic sau au obligat angajații să lucreze.

Rata șomajului este sub cea din luna anterioară

Potrivit lui Romeo Chiriac, șomajul tehnic a influențat rata șomajului clasic în județul Gorj, și nu numai. La finalul lunii aprilie, în județul Gorj erau 4.069 de șomeri, dintre care 1.810 indemnizați și diferența – neindemnizați. De asemenea, din total, 2.040 sunt femei, iar restul sunt bărbați.

„Avem și în luna aprilie o scădere ușoară a ratei șomajului, dar ea există. Acum este o rată de 3%, față de luna martie, când rata șomajului în județul Gorj era de 3,18%. În mod clar, situația șomajului este influențată de măsurile luate pentru plata de către stat a șomajului tehnic. O măsură care i-a determinat pe angajatori să nu mai renunțe la angajați și să îi trimită în șomaj tehnic. Aveam situații concrete la începutul lunii martie cu angajatori care doreau să îi trimită pe salariați în șomaj și s-au răzgândit, când a apărut șomajul tehnic“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.

Este de precizat că șomajul tehnic plătit de stat va mai fi disponibil până la finalul lunii mai, potrivit unui anunț al autorităților centrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS