23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: Amenzile vor fi date în acord cu o ordonanță din 2001

Coronavirus: Amenzile vor fi date în acord cu o ordonanță din 2001

Pe perioada stării de alteră, regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței 2/2001 (privind regimul juridic al contravențiilor) pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, prezentând principalele măsuri din proiectul de lege privind combaterea pandemiei de COVID-19, în perioada stării de alertă, potrivit hotnews.

Ordonanța 2/2001 este, de fapt, cadrul general legislativ în baza căruia pot fi date amenzi.
Vezi ce alte măsuri prevede legea.

Executivul tocmai a aprobat acest proiect de lege, care urmează să fie dezbătut de Parlament. Multe dintre măsuri au fost deja prezentate sâmbătă.


Ce a prezentat Ionel Dancă

Au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament
În domeniul economic, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste spaţii.

Se pot suspenda comercializările de astfel de produse în centre comerciale, cu câteva excepţii: vânzarea produselor electrice și electrocasnice, dacă asigura livrarea acestora la domiciliu. activitatea operatrilor care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului.
În domeniul sănătății, se păstrează prevederea actuală. Pe perioada stării de alertă, posturile vacante pot fi ocupate de personal contractual fără organizarea concursurilor.
Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măștii în spații închise, în mijloace de transport public, la locul de muncă

Autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, deinfectanți, dispozitive medicale, pe perioada stării de alertă.
Pe perioada stării de alertă, autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile

Instituțiile și autoritățile pot angaja personal fără concurs în fucnție de nevoie pe durata determinată de 6 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS