6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR: Amenzile pentru nerespectarea izolării sunt neconstituționale

CCR: Amenzile pentru nerespectarea izolării sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, ca atare amenzile pentru nerespectarea izolării sunt neconstituționale.

Prin acest act guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.

Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

În plus, au fost introduse şi sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

  • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;
  • interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
  • suspendarea temporară a activităţii;
  • desfiinţarea unor lucrări;
  • refacerea unor amenajări.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS