27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO pisică a fost testată pozitiv la coronavirus, pentru prima oară în Franța

O pisică a fost testată pozitiv la coronavirus, pentru prima oară în Franța

O pisică a fost testată pozitiv la noul coronavirus, pentru prima dată în Franța, după ce, probabil, a fost infectată de proprietarii săi, a anunțat Școala națională veterinară din Alfort, în estul Parisului, care recomandă persoanelor infectate să păstreze distanța față de aceste animale de companie, scrie AFP.

„Unitatea mixtă de studii în virologie a Școlii naționale veterinare din Alfort (ENVA), a Agenției naționale de securitate sanitară a alimentelor, a mediului și muncii (Anses) și Inrae, în legătură cu Institutul Pasteur, a detectat prima pisică purtătoare de SRAS-CoV-2 în Franța”, scrie pe site-ul ENVA.

Teste pe 10 pisici

Această unitate a efectuate teste, cu ajutorul medicilor veterinari din regiunea pariziană, pe zece pisici ai căror proprietari erau posibil contaminați. Una dintre pisici, situată în „apropiere de Paris, a fost testată pozitiv și prezenta „semne clinice respiratorii și digestive”. „La acest stadiu al cunoștințelor științifice, se pare că pisicile nu sunt infectate cu ușurință de virusul SRAS-CoV-2, chiar în contact cu proprietari infectați”, subliniază ENVA, „cu doar patru pisici infectate natural semnalate în lume” până acum.

„Nu este neapărat surprinzător să găsești o pisică purtătoare a acestui virus deoarece acest lucru a mai fost descris, la Hong Kong (un caz), în Belgia (un caz) și la New York (două cazuri) dar rămâne un fenomen rar, deoarece, chiar dacă s-a căutat de manieră pro-activă, într-o regiune unde SARS-CoV-2 circulă de manieră importantă, nu am detectat pentru moment decât un singur animal pozitiv”, a precizat Sophie Le Poder, profesor de virologie la ENVA și coautoare a studiului.

Ai coronavirus, stai departe de pisică

Școala recomandă persoanelor bolnave de Covid-19 „să limiteze contactele apropiate cu pisica lor, să poarte mască în prezența sa și să-și spele mâinile înainte de a o mângâia”, „pentru a proteja animalul”.

În ciuda mai multor studii legate de acest subiect nu există în continuare nicio dovadă că rarele animale de companie infectate de noul coronavirus pot contamina oamenii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS