16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuedia a optat pentru o strategie diferită de restul lumii

Suedia a optat pentru o strategie diferită de restul lumii

Suedia oferă un model diferit de reacţie împotriva pandemiei de coronavirus. Autorităţile spun că au încredere în cetăţeni să stea acasă şi să se spele pe mâini, aşa că măsurile de izolare nu au fost impuse, ci doar recomandate.

Guvernul susţine că această abordare a dat rezultate. Cifrele spun, însă, altceva, rata deceselor raportată la populaţie este de şase ori mai mare, în comparaţie cu Norvegia şi Finlanda. Şi de trei ori mai mare, în comparaţie cu Danemarca.

În faţa epidemiei, Suedia a optat pentru o strategie diferită de restul lumii, tocmai pentru a diminua efectele economice.

Guvernul a mizat pe responsabilitatea fiecărui cetățean: “dacă se poate, munciți de acasă, păstrați pe cât se poate distanța!” Doar recomandări, nicio măsură impusă, nici măcar obigativitatea de a purta măşti în spaţii publice închise. Iar suedezii au continuat să se întâlnească în grupuri, să meargă în malluri, restaurante, saloane de frumusețe și în parcuri.

Școlile gimnaziale și medii au fost mereu deschise, dar majoritatea elevilor de liceu învață de acasă. În asta constă, de fapt, “modelul suedez” în vremea pandemiei. Virusul va fi cu noi o perioada de timp iar societatea trebuie să găsească o cale de conviețuire cu Sars Cov 2.

S-a reușit aplatizarea curbei cazurilor de infectare

Agenția suedeză de sănătate publică estimează că probabil 26 la sută din populația Stockholmului este deja infectată.

Iar în teorie asta ar însemna o mai mare imunitate colectivă ca apărare în față virusului. Anders Tegnell, epidemiologul care coordonează politicile anti-pandemie în Suedia, pretinde că s-a reușit aplatizarea curbei cazurilor de infectare.

Anders Tegnell în dialog cu jurnalist: ”- Dar insistaţi că imunitatea colectivă nu a fost niciodată un obiectiv. – Nu, dar ne ajută să ne atingem obiectivul, care urmăreşte reducerea cât mai mult posibil a răspândirii virusului, astfel încât să nu depăşim capacitatea sistemului medical”.

Numai că, Suedia, o ţară cu jumătate din populația României, a plătit deja un greu tribut în pierderi de vieți omenești – aproape 2.500 de decese, la aproape 20.500 de cazuri de infectare depistate. Rata deceselor raportată la populație este de șase ori mai mare, în comparație cu Norvegia și Finlanda. Și de 10 ori mai mare decât în Cehia, o țară cu o populație similară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS