19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCei trei șefi dați afară din CEO ar putea ajunge în fața magistraților

Cei trei șefi dați afară din CEO ar putea ajunge în fața magistraților

Cei trei șefi revocați din funcție din Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt acuzați că ar fi adus prejudicii companiei.

Pentru îndepărtarea lor din conducerea companiei, Consiliul de Supraveghere a decis că se impune atragerea răspunderii patrimoniale. Pentru ca acest lucru să fie posibil, a fost invocat un raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei, care a vizat activitatea din ultimii ani. S-a avut în vedere inclusiv procesul de achiziție a certificatelor de CO2.

În raport se vorbește chiar de constituirea unui prejudiciu care ar trebui să fie recuperat de către Complexul Energetic Oltenia. Cei trei membri ai Directoratului CEO care au rămas în această săptămână fără funcții sunt: Sorinel Boza, fost președinte al Directoratului în trecut, Ovidiu Bălăcescu și Dan Vasile.

Sorin Boza ia în calcul să conteste decizia în instanță

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Boza, a declarat că ia în calcul contestarea deciziei de revocare din funcție. Boza a precizat că așteaptă mai întâi să i se comunice oficial hotărârea care conține motivele. Sorin Boza se află în conducerea Complexului Energetic Oltenia de trei ani și jumătate. Mandatul acestuia expira în luna octombrie a acestui an.

Ex-președintele Directoratului a precizat că nu înțelege de ce schimbarea sa din funcție a avut loc într-un moment economic greu pentru companie, dar și într-o perioadă în care la CEO au apărut primele cazuri de COVID-19. Este vorba de patru salariați care acum se află internați în spital și beneficiază de tratament medical. Sorin Boza a menționat că, în legătură cu prejudiciul din Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, s-a pronunțat Curtea de Conturi, care a trasat și sarcini de dus la îndeplinire.

E în concediu medical

Sorinel Boza a mai declarat că se aștepta să fie schimbat din funcție, însă va apela la instanța de judecată dacă revocarea sa din funcție s-a făcut fără temei: „Suntem o echipă. O să mă consult și cu cei doi colegi și vom vedea ce avem de făcut mai departe. Nu mi se pare corect ce s-a întâmplat. Este un Raport al Corpului de Control care a fost contestat. Nu știu cum un funcționar poate să stabilească un prejudiciu. Acest lucru poate să fie făcut de un procuror în cadrul unei anchete. A existat și un raport al Curții de Conturi în legătură cu aspectele semnalate în Raportul Corpului de Control. Au fost trasate sarcini care au fost puse în aplicare. Din acest motiv ne întrebăm care este motivul real pentru care s-a produs această schimbare din funcție. Este o perioadă grea pentru CEO, cu multe lipsuri. Cei care vin vor avea nevoie de trei luni să se familiarizeze cu procedura. Nu este însă timp de pierdut. Avem nevoie de fronturi de lucru pe partea de minerit“, a spus fostul manager al CEO.

Doi dintre directori vor rămâne la CEO

Doi dintre șefii revocați din Directorat își vor continua activitatea la CEO. Este vorba de Ovidiu Bălăcescu și Dan Vasile. Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, cei doi aveau contractele de muncă suspendate, având în vedere că, anterior promovării în Directorat, erau angajați ai companiei. Daniel Burlan a mai spus că nu este exclus ca inclusiv Sorinel Boza să fie păstrat în cadrul Complexului Energetic Oltenia, deşi acesta nu a fost anterior salariat al colosului energetic.

Boza a venit în CEO în urma unei selecții în baza ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Contractul de mandat al lui Sorin Boza avea o durată de patru ani și expira în luna octombrie a acestui an. În momentul de față, Sorinel Boza se află în concediu medical. Prin urmare, decizia Consiliului de Supraveghere nu se poate aplica, deocamdată. În locul celor revocați din Directorat au fost numiți Valentin Pătran și Gore Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS