16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperţii în domeniul sanitar avertizează că tunelurile dezinfectante sunt periculoase

Experţii în domeniul sanitar avertizează că tunelurile dezinfectante sunt periculoase

În magazinele mari, în staţiile de autobuz şi în zonele aglomerate din Chile au apărut tuneluri dezinfectante. Autorităţile s-au sesizat şi atrag atenţia nu doar că aceste filtre ar fi complet inutile în lupta cu COVID-19, dar ar putea fi chiar dăunătoare

În Chile, tunelurile dezinfectante au devenit foarte populare. Oamenii sunt încurajaţi să treacă prin ele cu promisiunea că substanţele cu care sunt stropiţi vor anihila coronavirusul, potrivit digi24.ro. Au fost amplasate în mai multe orașe, în special unde există trafic pietonal intens, pentru că pe timpul zilei nu există restricții de circulație decât în anumite localități. Oamenii pășesc cu încredere prin ele, convinși că vor elimina coronavirusul de pe piele, haine și bagaje.

„E și pentru dezinfecție, dar și pentru prevenire, pentru prevenirea coronavirusului”, spune un localnic. „Intru și ies. Mi se pare o idee foarte bună”, arată o femeie.

Substanțele folosite pot provoca iritații

Și totuși, sunt periculoase, spun experții din domeniul sanitar. Substanțele folosite sunt pe bază de clor. Chiar și diluate puternic, pot provoca iritații la nivelul ochilor, căilor respiratorii și pielii. „Substanțele sunt de obicei cele folosite pentru curățarea suprafețelor. Nu sunt potrivite pentru oameni”, spune Jaime Rodriguez – medic.

Și Ministerul Sănătății din Chile a tras un semnal de alarmă

Și Ministerul Sănătății din Chile s-au autosesizat și a tras un semnal de alarmă. Amplasarea acestor tuneluri nu a fost făcută cu aprobarea guvernului. „Nu există niciun studiu științific care să demonstreze eficacitatea lor în prevenirea contagiunii. Am decis ca experții noștri să verifice aceste tuneluri pentru a se asigura că nu sunt periculoase pentru oameni”, a anunțat Paula Daza – reprezentantă a Ministerului Sănătății. 

Guvernul îi încurajează pe cetățeni să respecte regulile arhicunoscute de igienă

Guvernul îi încurajează pe oameni să respecte regulile arhicunoscute de igienă, până la apariția unor rezultate ale anchetei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS