13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRafila: Trebuie gândită din timp o strategie coerentă de ridicare a restricțiilor și de reluare a activității

Rafila: Trebuie gândită din timp o strategie coerentă de ridicare a restricțiilor și de reluare a activității

Chiar dacă vârful epidemiei de coronavirus nu a fost atins în România, autoritățile estimând că se va întâmpla în următoarea săptămână, când numărul total al cazurilor de îmbolnăvire ar putea atinge 14.000, autoritățile ar trebui să gândească din timp o strategie coerentă de ridicare a restricțiilor și pentru reluarea activității, afirmă președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, transmite Hotnews

El spune că un astfel de plan trebuie discutat, evaluat și cunoscut de toată lumea pentru că una dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local.

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie (n.r. – de ridicare a restricțiilor și de reluare a activității). Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia este cea care susține sistemul de sănătate”, a declarat Rafila la Digi 24.

Ce masuri propune Rafila

El a spus că poate fi luată „o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte din măsuri”.
„Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea pentru că una dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”, a afirmat Alexandru Rafila.

In Romanaia, 17.434 de persoane sunt in carantina constitutionalizata. Numarul deceselor a ajuns la 451, conforma datelor valabile luni de dimineata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS