17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzile uriașe date în baza ordonanțelor militare ar putea fi anulate

Amenzile uriașe date în baza ordonanțelor militare ar putea fi anulate

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt mult prea mari raportat la câștigul populației. Ele ar putea fi anulate dacă CCR dă dreptate Avocatului Poporului. Acesta a atacat la Curte unele dintre prevederile ordonanţelor

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean spune că unii dintre românii ar putea scăpa de amenzile foarte mari, aplicate conform prevederilor ordonanţelor. Prevederi care au fost atacate la CCR de cître Avocatul Poporului.

Acesta apreciază că art. 28 din OUG nr. 1/1999 este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate, ceea ce determină imposibilitatea destinatarului legii, și anume, persoana care ar încălca prevederile art. 9 din OUG nr. 1/1999, de a-și stabili conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale.

„S-a exagerat, este specific românesc, s-a sărit calul.Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației, nu cred că populația va putea să le plătească.De unde bani, mai ales în perioada de criză!Pe o parte statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le plătească”, spune Zegrean.

Dacă obiecțiile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstituționale, toate amenzile care se aplică vor fi anulate, pentru că vor fi date în baza unei legi declarate neconstituționale.Pentru asta, cine primește amenzi va trebui să le conteste în justiție dacă crede că nu au fost corect aplicate.

Art 28
(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS