19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietarii scad chiriile în Craiova, influențați de criză

Proprietarii scad chiriile în Craiova, influențați de criză

Patru din cinci antreprenori cu care au stat de vorbă redactorii GdS au precizat că, în această perioadă, proprietarii de imobile și de spații comerciale le-au redus costul chiriei. Unii chiar au anulat chiria pe două luni. Este normal, spun analiștii. Dacă vor să îi mai aibă pe acești chiriași după ce trece criza, proprietarii le vor reduce costurile semnificativ.

Un fenomen care nu era posibil anii anteriori s-a produs în Craiova, în trend cu alte orașe din țară. Proprietarii spațiilor comerciale în care activează firme au acceptat reduceri semnificative sau chiar anularea chiriilor pe două luni, pe perioada situației de urgență.

Majoritatea antreprenorilor cu care a stat de vorbă redactorul GdS au precizat că au beneficiat de reducerea chiriei. În cazul spațiilor comerciale mai mari, reducerea de chirie a fost de 30% pe două sau pe trei luni. În cazul unor imobile de dimensiuni medii, reducerea chiriei a fost și de 50%, iar în unele cazuri, a fost anulată pe perioada situației de urgență. Cele mai multe reduceri au existat la spațiile mici. Proprietarii unor astfel de imobile au fost cei mai înțelegători cu chiriașii.


„Normal că proprietarii le reduc chiria, dacă vor să îi mai aibă și după ce trece criza“


GdS a contactat și specialiști de pe piața imobiliară și consultanți fiscali. Cu toții au confirmat reduceri semnificative de chirii la imobilele deja închiriate, reduceri aferente perioadei crizei. „Normal că proprietarii le reduc chiria, dacă vor să îi mai aibă drept chiriași și după ce trece criza. Foarte mulți clienți ne-au confirmat că proprietarii de imobile au acceptat solicitările de reducere a chiriei pe două, trei luni, fără niciun comentariu. Au existat și proprietari care au venit ei cu inițiativa de a anula chiria percepută chiriașului pe două luni.

Reprezentanţii unei firme care deține un restaurant și are închiriată o clădire în Craiova au fost surprinşi ca proprietarul să le propună anularea chiriei de 4.000 de euro pe lună, pentru lunile aprilie și mai. Mai există și astfel de proprietari, conștienți că în această perioadă trebuie să își fidelizeze clienții. Alți proprietari, destul de puțini, după știință noastră, nu au dorit reducerea chiriei. Astfel că au fost firme care au fost nevoite să apeleze la o linie de credit pentru a-și plăti chiria și salariile angajaților pe care nu i-au trimis în șomaj tehnic. Dar, în general, cei mai mulți proprietari au acceptat reducerea chiriei. Ei au înțeles că este o perioadă foarte dificilă pentru clienții lor. Au fost și sunt solidari cu clienții lor“, a precizat, pentru GdS, un consultant fiscal de la Professional Consulting.

GdS a consultat și un specialist de pe piața imobiliară din Craiova. El spune că unele contracte de închiriere s-au ajustat în funcție de înțelegerea între părți. „Sunt cazuri și cazuri. Există situații în care proprietarii au anulat complet chiriile pe lunile martie și aprilie. Și sunt situații în care contractele au mers mai departe, cu reduceri sau fără. Nu este o practică unitară, consecventă. Totul este bazat pe negociere și pe înțelegere“, a spus Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare Craiova.


Unii nu reduc chiria. Vor pierde definitiv, răspund chiriașii


Există și proprietari care nu au înțeles că chiriașii lor sunt puternic afectați financiar în această perioadă. Ei riscă să rămână fără chiriași, dacă nu reduc din tariful chiriei solicitate. „Dacă nu îmi reduce proprietarul chiria, mă mut în altă parte. Mai am contract până la toamnă. De acum încolo vor fi multe spații cu chirie ieftină, pentru că unele firme se închid de tot. Vor fi spații cu chirii poate chiar la jumătate de preț decât a fost până acum.

Gândiți-vă că proprietarii de spații nu au costuri cu imobilele. Deci nu au motive să nu reducă chiria. Cine nu o reduce o face din rea-voință. Dacă statul mi-a închis afacerea, este absurd ca proprietarul să îmi pretindă chirie!“, a spus un antreprenor din domeniul HORECA, a cărui afacere a fost închisă prin actele normative emise în situația de urgență.

Pe finalul anului trecut, GdS scria că proprietarii de imobile din Centrul Vechi al Craiovei țineau de prețul de 25 de euro pe mertul pătrat, deși nimeni nu se înghesuia să închirieze. La începutul anului 2020, prețul chiriei la spațiile comerciale din Craiova oscila între 10-12 euro pe metrul pătrat, cu mici variații în funcție de dotarea spațiului și de zonă.

Rămâne de văzut cum se vor fi chiriile în Craiova către finalul lunii mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS